ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin ar putea testa NATO în săptămânile dinainte de învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a afirmat că este foarte îngrijorat pentru țările baltice, dar și pentru orașul sirian Alep. Nicăieri nu este urmărită mai cu atenție tranziția problematică  a lui Donald Trump spre funcția de președinte decât în țările baltice, informează BBC.

Lituania consideră că viziunea întunecată despre intențiile Rusiei este justificată de geografia și trecutul ei. Cândva parte a Uniunii Sovietice, acum a devenit membră atât în NATO cât și în Uniunea Europeană, Lituania are graniță directă cu Rusia prin enclava Kaliningrad de la Marea Baltică.
Teama balticilor provine din faptul că Statele Unite ar putea urmări să devină partener cu Rusia și să nu mai împărtășească viziunea statelor din Estul Europei, conform cărora Rusia este un pericol militar iminent.

Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, susține că  "Rusia nu este o super putere, ci o super problemă". Rusia, în schimb, insistă că nu reprezintă un pericol, afirmând însă că NATO este responsabil de tensiunile din regiune prin expansiunea către est și mutarea de echipament militar la granița sa.