ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 1,4 milioane de oameni vor muri din cauza infecțiilor TBC netratate în urma închiderii impuse în perioada coronavirusului, potrivit cercetărilor publicate de Imperial College London și Universitatea Johns Hopkins, scrie The Guardian. 

„Se preconizează că până la 6,3 milioane de oameni vor dezvolta tuberculoză între 2020 și până în 2025, iar 1,4 milioane de oameni și chiar mai mult mult riscă să moară, deoarece cazurile sunt nediagnosticate și netratate în timpul restricțiilor impuse populației”, afirmă publicația britanică. Cifrele se bazează pe premisa unei închideri de 3 luni și a unei perioade de 10 luni de restabilire a serviciilor după ridicarea restricțiilor.

Doctorul Lucica Dițiu, directorul executiv Stop TB Partnership, o entitate găzduită de ONU care își propune să elimine boala până în 2030, a declarat că a fost „îngrozită” de aceste date, iar actuala situație va bloca eforturile globale de a pune capăt tuberculozei.  „Faptul că ne-am întors la cifrele din 2013 și au murit atât de mulți oameni, asta pentru mine este îngrozitor”, a spus Ditiu. „Sunt indignată pentru faptul că nu reușesc să controlăm ceea ce facem. Dacă tuberculoza va fi ignorată din nou se vor șterge 5 ani de progres dobândit cu greu împotriva celei mai infecțioase boli din lume și milioane de oameni se vor îmbolnăvi”, spune Dițiu.

Anterior, Richard Sullivan, profesor de sănătate globală  la King's College London, avertiza că în Reagtul Unit  vor exista mai multe decese provocate de cancer decât toate decesele la un loc prvocate de coronavirus. Și asta pentru că accesul oamenilor la proiecții și tratamente a fost restricționat ca urmare a izolării populației.

Comentariile experților au fost urmate de un avertisment și mai terifiant al lui Peter Nilsson, profesor de medicină internă și epidemiologie la Universitatea Lund, care a spus: „Este atât de important să înțelegem că decesele cauzate de COVID-19 vor fi mult mai mici decât cele provocate de blocarea societății, odată ce economiile vor fi distruse”. „Este atât de important să înțelegem că decesele de COVID-19 vor fi mult mai mici decât decesele cauzate de blocarea societății,  atunci când economia este distrusă”, a spus Nilsson. „De ce? Din cauza șomajului și a tuturor problemelor sociale care vin odată cu acesta. O economie proastă va afecta și va ucide oamenii în viitor. ”