ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitalismul, în forma sa actuală, face mai mult rău decât bine, consideră majoritatea oamenilor din întreaga lume, conform unui sondaj făcut public înaintea reuniunii de la Davos din această săptămână a liderilor de afaceri și politici, potrivit Mediafax.

Edelman Trust Barometer chestionează, de două decenii, zeci de mii de oameni în privința încrederii în instituțiile de bază, căutând să înțeleagă cum este privit capitalismul în sine. „Răspunsul este da”, spune David Bersoff, cercetător principal la studiul produs de compania americană de comunicații Edelman, concluzia studiului fiind că 56% din populația globală afirmă că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume”.

Sondajul a chestionat 34.000 de persoane din 28 de țări, de la democrații liberale occidentale precum Statele Unite și Franța până la cele bazate pe un model diferit, cum ar fi China și Rusia.

Studiul a fost lansat în 2000, pentru a explora teoriile politologului Francis Fukuyama, care, după prăbușirea comunismului, a declarat că democrația liberal-capitalistă a învins ideologiile rivale, proclamând „sfârșitul istoriei”. De atunci, această concluzie a fost contestată de critici, care invocă totul, de la influența în creștere a Chinei la răspândirea liderilor autocratici, a protecționismului comercial și agravarea inegalității în urma crizei financiare globale din 2007/08.

La nivel național, lipsa de încredere în capitalism a fost cea mai ridicată în Thailanda și India, cu 75%, respectiv 74%, Franța urmând, cu 69%. Majoritățile au predominat în alte state din Asia, Europa, zona Golfului Persic, Africa și America Latină.

Doar în Australia, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud, Hong Kong și Japonia, majoritatea celor chestionați nu erau de acord cu afirmația că în prezent capitalismul a făcut mai mult rău decât bine.

Sondajul a confirmat un ansamblu de îngrijorări cunoscut, de la îngrijorările legate de ritmul progresului tehnologic și al insecurității locurilor de muncă până la neîncrederea față de mass-media și sentimentul că guvernele naționale nu sunt la curent cu provocările momentului. 83% dintre angajați sunt îngrijorați de posibilitatea de a-și pierde slujbele din cauza recesiunii, lipsei de pregătire, a imigranților care lucrează pentru salarii mai mici, a  automatizării sau a companiilor care își mută afacerile în alte țări.