Europa este un loc extrem de divers în ceea ce privește cultura, limba și mai ales religia. O analiză socială europeană din perioada 2014-2016 - care nu include România, Bulgaria, Grecia sau Serbia -  a constatat că, pe tot continentul, există o diferență enormă în ceea ce privește procentul tinerilor care spun că nu au nicio religie. Dacă polonezii rămân cei mai apropiați de religie, cehii se laudă cu cel mare mai procent de tineri care spun că nu au nicio religie.

Expertul în statistică Niall McCarthy spune că studiul arată că tinerii din Polonia sunt încă destul de religioși, doar 17% dintre respondenții cu vârste între 16-29 ani neasociiind-se cu nici o religie. 

Situația este mult diferită în Regatul Unit și în Țările de Jos, unde 7 din 10 din tinerii chestionați afirmă că nu au nicio religie, scrie zerohedge.com.

Republica Cehă este țara cu cel mai mare procent de tineri,  91%, care au afirmat că nu au nicio religie. Cehii sunt urmați de estonieni, 80% dintre tinerii chestionați declarând că nu sunt credincioși, și de suedezi (75%) se identifică neaparținând niciunei religii. 

Statistica arată că cel puțin 70% dintre tinerii britanici nu se asociază cu nici o religie sau practică religioasă, în timp ce 59% afirmă că nu participă niciodată la o ceremonie religioasă, în afara evenimentelor speciale precum nunțile. Nici ungurii nu par să mai fie convinși de vreo religie, 67% dintre tineri spunând că nu aparțin niciunei religii.

Studiul „Tinerii adulți și religia europeană” a fost realizat de profesorul Stephen Bullivant de la Universitatea St Mary din Londra, care a declarat că pe Vechiul Continent religia este „muribundă”, potrivit The Guardian.
Cu câteva excepții notabile, din ce în ce mai mult, tinerii „nu se mai identifică cu religia sau nu o mai practică”.

În cazul Marea Britanii, el a pus rezultatele studiului parțial pe imigrația ridicată. „Unul din cinci catolici din Marea Britanie nu s-a născut în Marea Britanie. Și știm că rata natalității musulmane este mai mare decât cea a restului populației”, a subliniat profesorul.
 
2008: România, țara cu cel mai mare procent de tineri care se declară religioși

Studiul prezentat în aceste zile confirmă un trend înregistrat încă din anul 2008, când tinerii păreau că își pierd tot mai mult credința. De remarcat însă că în rezultatele prezentate în raportul „Tinerii adulți și religia europeană” publicat anul acesta, România nu se regăsește deloc printre țările analizate. Poate și pentru că, așa cum arăta în 2008 un studiu similar, care analiza apropierea sau distanțarea tinerilor de religie, arăta că în țări majoritar ortodoxe, precum România, Rusia și Ucraina, se constată o creștere a numărului tinerilor care sunt religioși.


În urmă cu 10 ani, majoritatea tinerilor chestionați în cadrul unei studiu privind apartenența la o religie spuneau că aparțin unui cult religios.  Cea mai mare scădere a procentului tinerilor care spuneau că nu aparțin niciunei religii a  avut loc  între 1981 și 2008 în special în Marea Britanie (minus 56,2%), urmată de Suedia (minus 37,5%), Franța ( minus 34,4%), Italia (minus 23,1%) și Danemarca (minus 15,6%). 

Dimpotrivă, în statele ortodoxe ca Rusia, Ucraina și România, se manifestă o creștere a credinței religioase sau a identității. România, în mod special, prezintă o rată foarte ridicată a tinerilor care aparțin unei confesiuni religioase (în 2008 aceasta era de  97,1%). 
 
În același timp, studiul realizat acum 10 ani remarca faptul că, dacă  în majoritatea țărilor europene, majoritatea tinerilor spuneau că religia nu este importantă în viața lor, în Italia, Polonia, Ucraina și România, majoritatea respondenților adolescenți afirmau că religia este foarte sau foarte importantă lor.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews