Numărul de atacuri teroriste soldate cu victime în vestul Europei a crescut în 2016, potrivit unor informații publicate de Global Terrorism Database, relatează miercuri Reuters preluat de Agerpres.

Datele indică faptul că au fost 30 de atacuri soldate cu victime în vestul Europei în 2016 și 23 în 2015. Comparativ, în aceeași regiune, două atacuri s-au soldat cu victime în 2014 și cinci în 2013.

În plus, atacurile teroriste au devenit mai sângeroase, cu 26 de persoane ucise în medie în 2015 și 2016, de la o medie de patru victime pe an în precedenții trei ani.

Cel mai sângeros incident produs în vestul Europei a fost seria de atacuri coordonate comise la Paris în noiembrie 2015 care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane și care au fost revendicate de organizația jihadistă Statul Islamic (SI).

Potrivit experților, Statul Islamic, grupare responsabilă pentru șapte din cele mai sângeroase zece atacuri comise din 2012, încurajează din ce în ce mai mult folosirea cuțitelor și a vehiculelor în atacuri, în locul armelor de foc și a explozibililor.

„Este foarte diferit de amenințarea Al-Qaida, care era obsedată de victime în masă, doborând avioane”, a afirmat Sajjan Gohel, director pentru securitate internațională în cadrul think tank-ului Fundația Asia-Pacific.

„Ceea ce încearcă Statul Islamic este să comită un număr mai mare de atacuri, dar într-un mod mai rentabil și mai simplu”, a spus el.