Moneda unică a zonei euro a reprezentat un pas important pentru creșterea economică a aproape tuturor statelor membre ale blocului comunitar, potrivit unui studiu realizat de think tank-ul german, Centrul pentru Politici Europene (CEP). Cu toate acestea, Germania și Olanda au beneficiat enorm de pe urma lansării euro, în urmă cu 20 de ani, în timp ce pentru alte state membre moneda unică a afectat avansul economiei, sublinază același studiu, citat de Agerpres.

Țările care au avut cea mai strânsă disciplină fiscală și au criticat cel mai mult asistența financiară acordată statelor din zona euro afectate de criza datoriilor au fost cele mai mari beneficiare, susține CEP.

Lansat în 1999, euro a dus la un boom al creditării și al investițiilor, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor.

Dar împrumuturile au devenit dificil de rambursat după criza financiară globală din 2008, care a forțat Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia și Cipru să solicite asistența financiară.

Din 1999 și până în prezent, se estimează că în mod cumulat germanii au devenit mai bogați cu 23.000 euro, iar olandezii cu 21.000 euro decât ar fi fost prin alte mijloace. În schimb, italienii și francezii au fost mai săraci cu 74.000 de euro și, respectiv, 56.000 de euro.

Irlanda, una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de creștere, nu a fost inclusă în studiul realizat de Centrul pentru Politici Europene din cauza lipsei datelor specifice, anunță autorii Alessandro Gasparotti și Matthias Kullas.

Aceștia au estimat cum ar fi PIB-ul în opt țări din zona euro dacă nu ar fi moneda unică, comparând evoluția lor cu cea a țărilor care nu au aderat la euro, dar au avut tendințe similare de creștere.

Printre țările cu care a fost comparată Germania se află Bahrein, Japonia și Marea Britanie, în timp ce printre țările cu care a fost comparată Italia este și Israelul, iar printre statele cu care a fost comparată Portugalia se află Barbados și Noua Zeelandă.

În primii ani de la adoptarea euro, Grecia a beneficiat enorm, dar din 2011 a suferit pierderi masive. În perioada menționată, fiecare grec era cu 190 de euro mai bogat decât ar fi fost prin alte mijloace, se arată în studiu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews