ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moneda unică a zonei euro a reprezentat un pas important pentru creșterea economică a aproape tuturor statelor membre ale blocului comunitar, potrivit unui studiu realizat de think tank-ul german, Centrul pentru Politici Europene (CEP). Cu toate acestea, Germania și Olanda au beneficiat enorm de pe urma lansării euro, în urmă cu 20 de ani, în timp ce pentru alte state membre moneda unică a afectat avansul economiei, sublinază același studiu, citat de Agerpres.

Țările care au avut cea mai strânsă disciplină fiscală și au criticat cel mai mult asistența financiară acordată statelor din zona euro afectate de criza datoriilor au fost cele mai mari beneficiare, susține CEP.

Lansat în 1999, euro a dus la un boom al creditării și al investițiilor, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor.

Dar împrumuturile au devenit dificil de rambursat după criza financiară globală din 2008, care a forțat Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia și Cipru să solicite asistența financiară.

Din 1999 și până în prezent, se estimează că în mod cumulat germanii au devenit mai bogați cu 23.000 euro, iar olandezii cu 21.000 euro decât ar fi fost prin alte mijloace. În schimb, italienii și francezii au fost mai săraci cu 74.000 de euro și, respectiv, 56.000 de euro.

Irlanda, una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de creștere, nu a fost inclusă în studiul realizat de Centrul pentru Politici Europene din cauza lipsei datelor specifice, anunță autorii Alessandro Gasparotti și Matthias Kullas.

Aceștia au estimat cum ar fi PIB-ul în opt țări din zona euro dacă nu ar fi moneda unică, comparând evoluția lor cu cea a țărilor care nu au aderat la euro, dar au avut tendințe similare de creștere.

Printre țările cu care a fost comparată Germania se află Bahrein, Japonia și Marea Britanie, în timp ce printre țările cu care a fost comparată Italia este și Israelul, iar printre statele cu care a fost comparată Portugalia se află Barbados și Noua Zeelandă.

În primii ani de la adoptarea euro, Grecia a beneficiat enorm, dar din 2011 a suferit pierderi masive. În perioada menționată, fiecare grec era cu 190 de euro mai bogat decât ar fi fost prin alte mijloace, se arată în studiu.