ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Tehnocrații au perturbat viața a zeci de sute de milioane de tineri, dacă nu a unei întregi generații. Una dintre cele mai dăunătoare platforme de socializare de pe planetă este aplicația TikTok din China, care nu este surprinzător că provine de la primul Tehnat din lume. Să ne amintim că tehnocrația este «știința ingineriei sociale». Dar să nu credeți că se oprește aici!” (Patrick Wood

Un studiu recent realizat de psihologi arată că utilizarea regulată a rețelelor de socializare este asociată cu schimbări în creierul adolescenților. Acest lucru este îngrijorător în special având în vedere că cea mai populară platformă de socializare pentru adolescenții americani este TikTok din China, care transmite mesaje dăunătoare adolescenților de îndată ce ei se înregistrează pentru a-și crea un cont, scrie Breitbart.com.  

Efectele rețelelor de socializare asupra creierului aflat în dezvoltare al copiilor este de mult timp o cauză de îngrijorare pentru părinți și pentru factorii de decizie. New York Times relatează că un nou studiu al neurologilor de la Universitatea din Carolina de Nord face și mai multă lumină asupra problemei, folosind scanări ale creierului pentru a urmări efectele utilizării rețelelor sociale asupra elevilor de gimnaziu cu vârsta între 12 și 15 ani, o etapă de dezvoltare rapidă a creierului.

După cum a constatat studiul, copiii în jurul vârstei de 12 ani care și-au verificat în mod regulat feedul pe rețelele sociale au arătat o sensibilitate crescută la recompensele sociale din partea colegilor lor de-a lungul timpului. În schimb, adolescenții cu mai puțină activitate pe rețelele sociale au arătat un interes în scădere pentru recompensele sociale. Deși studiul nu poate face afirmații cauzale definitive cu privire la efectele rețelelor de socializare asupra creierului, autorii sugerează că modificările descoperite ar putea avea consecințe pe termen lung până la vârsta adultă.

Studiul a fost realizat pe un grup divers de 169 de elevi de la o școală gimnazială din zona rurală a Carolinei de Nord. Elevii au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de frecvența raportată a utilizării rețelelor sociale: foarte frecvent (verificarea feedurilor de 15 sau mai multe ori pe zi), moderat (verificarea de 1-14 ori pe zi) și puțin frecvent (verificarea de mai puțin de o dată pe zi). Subiecții au primit scanări complete ale creierului la intervale de aproximativ un an, în timp ce au jucat un joc care afișa recompense și pedepse sub forma zâmbetului sau încruntării din partea colegilor.

În timpul jocului, utilizatorii frecvenți ai rețelelor sociale au arătat o activare crescută în trei zone ale creierului:

- Circuite de procesare a recompenselor, care răspund și la experiențe precum câștigarea de bani sau asumarea de riscuri.
- Regiunile din creier care stabilesc ceea ce iese în evidență în mediu.
- Cortexul prefrontal, care ajută la reglare și control.

Aceste modificări ale funcției creierului sugerează că adolescenții care își verifică frecvent rețelele sociale pot deveni „hipersensibili la feedback-ul din partea colegilor lor”, potrivit dr. Eva Telzer, profesor asociat de psihologie și neuroștiințe la Universitatea din Carolina de Nord și unul dintre autorii studiului.

Sensibilitatea crescută la recompensele sociale poate duce la alte probleme, cum sunt anxietatea socială și depresia.

Breitbart News a relatat anterior că aplicații precum TikTok s-au dovedit a fi dăunătoare pentru sănătatea mintală a adolescenților. În decembrie, Breitbart News a arătat că un studiu realizat de Centrul de combatere a urii în sfera digitală (CCDH) a dezvăluit că algoritmii TikTok recomandă conținut pe teme precum autovătămare și tulburări alimentare noilor utilizatori la scurt timp după ce aceștia se alătură platformei.

În studiu, au fost implicați cercetători care au creat conturi TikTok și au pretins a fi utilizatori de 13 ani interesați de imaginea corporală și de conținut despre sănătatea mintală. Rezultatele au arătat că, în doar 2,6 minute de la înregistrarea pe aplicație, algoritmii TikTok au început să recomande conținut suicidar noilor conturi. În plus, conținut despre tulburări de alimentație a fost recomandat în doar opt minute.

Într-un text care pledează pentru interzicerea aplicației chineze în Statele Unite, reporterul Alana Mastrangelo a scris:  

O provocare pe TikTok în 2020 a constat în îndemnarea utilizatorilor de a lua doze mari din medicamentul pentru alergii Benadryl (difenhidramină) pentru a le fi induse halucinații. În urma lansării provocării au apărut relatări despre adolescenți care au fost transportați de urgență la spital și, în unele cazuri, au decedat.

Anul trecut, oficiali ai unor școli s-au pronunțat împotriva „provocarii toaleta” , de pe TikTok, care îi încuraja pe elevi să vandalizeze toaletele școlilor. Provocarea a implicat postarea de videoclipuri care înfățișau acte de vandalism asupra unor cutii de trofee, holuri și săli de clasă, precum și furtul de stingătoare de incendiu, de semne școlare și de alte bunuri.

De asemenea, aplicația chineză îi recompensează și pe utilizatorii din SUA, ajutându-i să devină „faimoși pe TikTok” pentru că se comportă prostesc. Pe de o parte, la această faimă se ajunge prin postarea de videoclipuri frivole cu dans, iar, pe de altă parte, prin popularizarea de tendințe periculoase sau pentru postarea de conținut sexual.

Algoritmul TikTok face mai ușor pentru adolescenți să câștige faimă pe internet atunci când postează videoclipuri sexualizate. Acest lucru a afectat și sănătatea mintală a adolescenților, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. (...)

Spre deosebire de alte platforme de social media – cum sunt Facebook, Instagram, YouTube și Twitter – TikTok face ca adolescenții să obțină mult mai ușor și mai rapid ceea ce percep a fi drept „faimă” în aplicație. Această faimă poate veni cu un preț teribil.