Armata germană consideră o dezintegrare a Uniunii Europene și a ordinii mondiale menținute de către Occident în următoarele două decenii o posibilitate ce trebuie luată în calcul, se arată într-un raport intern consultat de către săptămânalul Der Spiegel, conform Mediafax.

Specialiștii armatei Germaniei analizează o serie de scenarii de risc pentru următoarele decenii, inclusiv destrămarea Uniunii Europene și ajungerea la o situație de „confruntări multipolare”, chiar și între țările vest și est-europene, arată documente citate de revista Der Spiegel.

Experții armatei germane au elaborat un document de peste 100 de pagini intitulat „Perspective Strategice 2040” în care evocă șase scenarii fictive de risc.

Potrivit specialiștilor germani, există riscul ca în următoarele decenii Europa să ajungă la o situație de „confruntări multipolare”, „în care Uniunea Europeană să se destrame”, iar Germania să intre într-un „mod reactiv”. Proiecțiile fictive descriu o lume în care ordinea internațională se va fi erodat după zeci de ani de instabilitate, în contextul valorilor diferite la nivel mondial și al opririi procesului de globalizare.

„Extinderea Uniunii Europene s-a oprit, iar multe state au părăsit Blocul comunitar. Europa și-a pierdut competitivitatea pe plan mondial. Comunitatea internațională lipsită de ordine, uneori haotică și expusă conflictelor a modificat fundamental mediul de securitate în Germania și Europa”, este unul dintre scenariile fictive luate în calcul de strategii militari germani.

Un alt scenariu fictiv evocat de armata germană este cel al unui conflict „Vest contra Est”, în care state estice membre ale Uniunii Europene încetează integrarea, iar altele se alătură unui "Bloc estic".

O altă perspectivă este cea a situației „competiției multipolare”, în care extremismul ar fi în ascensiune, iar unele țări europene ar putea opta pentru „adoptarea modelului capitalismului de stat din Rusia”.

Autorii documentului armatei germane nu stabilesc nicio direcție concretă, precizând că sunt scenarii de risc pur fictive, dar care sunt „plauzibile pentru anii 2040”, conform publicației Der Spiegel.