ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au măsurat pericolul pe care îl reprezintă micropicăturile emise de persoanele infectate atunci când tușesc, strănută, cântă sau vorbesc, particule care plutesc apoi câteva ore în aer. O descoperire majoră în domeniul științific, deoarece capacitatea acestor micropicături de a infecta a fost subiectul unei dezbateri intense în ultimele luni, potrivit Smartradio.

Conform acestei lucrări, publicată marți în revista Physics of Fluids și preluată de ziarul francez L Express, micropicăturile, numite și aerosoli, poartă doar o mică doză de SARS-CoV-2. Acestea prezintă, prin urmare, doar un risc limitat, cu excepția anumitor situații. „Pericolul aerosolilor a generat numeroase discuții științifice, din păcate prea des bazate pe emoții și nu suficient pe fizică, dar aceasta este, totuși, o problemă de fizică”, crede Daniel Bonn, profesor de fizică la universitatea din Amsterdam și autorul principal al studiilor.
 
Există estimări care spun ca trebuie să inspiri între 100 și 1000 de particule de Sars-CoV-2 pentru a te îmbolnăvi – această cifră se poate schimba în continuare, deoarece studiile nu oferă detalii cu privire la acest punct – dar calculele noastre arată că există atât de puțină încărcătură virală în micropicături, încât nu constituie un vector major de transmisie„, rezumă autorul principal al studiului.


Pentru a înțelege scopul acestei lucrări, trebuie mai întâi să ne amintim că există mai multe tipuri de picături. Cele mai mari sunt emise de tuse, strănut sau saliva. Consensul științific este clar: acestea sunt cele mai periculoase, deoarece transportă cu ele cantități mari de virus, suficient pentru a infecta o persoană sănătoasă care le inhalează sau le ingerează după ce a atins un obiect contaminat. Din fericire, deoarece aceste picături sunt grele, ele cad pe pământ la aproximativ un metru, ceea ce explică necesitatea respectării unei „distanțări”.

Cele mai mici, numite micropicături sau aerosoli, sunt emise și prin tuse, strănut, dar și cântând, strigând sau chiar vorbind. Deoarece sunt mai ușoare, pot „pluti” în aer câteva ore, înainte de a cădea la pământ. Mai multe studii – inclusiv două publicate în New England Journal of Medicine – au confirmat că aceste micropicături pot transporta și particule virale de Sars-CoV-2. Dar pot ele transporta suficient virus pentru a reprezenta a pericol? Comunitatea științifică consideră că micropicăturile nu sunt, probabil, periculoase în aer liber, dar întrebarea este dacă riscul este semnificativ în spațiile închise, în special în cele care care nu sunt corespunzător ventilate.
 
Citiți textul integral AICI.