ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui studiu danez, măștile faciale oferă doar o protecție limitată împotriva infecției cu COVID-19, însă acest lucru nu trebuie să împiedice purtarea acestora, informează Reuters, citat de Agerpres. În cadrul studiului, realizat în lunile aprilie și mai, 6.024 de adulți au fost împărțiți în două grupuri, unul purtând măști și celălalt un grup de control.

După o lună, 1,8% dintre persoanele care purtau mască au fost infectate, în timp ce 2,1% dintre persoanele din grupul de control au fost testate pozitiv la COVID-19, se arată într-un comunicat Spitalul Universitar din Copenhaga.

„Studiul nu confirmă așa cum era așteptat reducerea la jumătate a riscului de infectare în rândul persoanelor care poartă mască. Rezultatele ar putea indica un grad moderat de protecție de 15-20%, cu toate acestea, studiul nu a putut exclude faptul că măștile ar putea să nu ofere niciun fel de protecție”, se arată în studiu.
 
Și alți experți sunt de acord că masca oferă doar o protecție limitată pentru persoana care o poartă, însă poate reduce extrem de mult riscul ca alții să fie infectați dacă cel care poartă mască este infectat.

„Rezultatele studiului „nu ar trebui utilizate pentru a concluziona că o recomandare pentru ca toată lumea să poarte măști în comunitate nu ar fi eficientă în reducerea infecțiilor cu SARS-CoV-2, deoarece studiul nu a testat rolul măștilor în controlul sursei”, au precizat autorii studiului.
Rezultatele studiului se bazează pe teste de detectare a anticorpilor a căror precizie este variabilă.

Studiul „Danemarca-19” a fost realizat în perioada aprilie-mai, când nicio persoană nu a purtat mască în această țară, cu excepția celor internate în spitalele de boli infecțioase.

Purtarea măștii a devenit obligatorie în Danemarca în luna august, în mijloacele de transport în comun, apoi în baruri, cafenele și restaurante.