ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poate un copil de 11 ani să consimtă în mod liber o relație sexuală cu un bărbat în vârstă de 28 de ani? Întrebarea aceasta a fost subiectul unui proces ce a avut loc marți, 13 februarie a.c., la tribunalul din Pontoise, Franța. 

Spre deosebire de alte țări, în Franța legea nu prevede explicit vârsta legală de la care un minor poate consimți o relație sexuală, scrie ABC News

La data de 24 aprilie 2017, o fetiță de 11 ani a mers cu un bărbat de 28 de ani în apartamentul acestuia, unde au avut o relație sexuală.

Părinții fetiței au depus plângere pentru viol, motivând că ea era incapabilă să se apere. Violarea unui minor cu vârsta sub 15 ani se pedepsește în Franța cu până la 20 de ani de închisoare. Dar legea franceză definește violul ca fiind actul de penetrare sexuală „comis prin folosirea violenței, coerciției, amenințării sau prin surprindere”.

Iar procurorii din Pontoise au considerat că în acest caz a fost vorba de o relație sexuală consimțită, pentru că bărbatul nu a exercitat asupra fetiței nicio constrângere fizică, iar aceasta l-a urmat din proprie voință. Prin urmare, bărbatul a fost acuzat doar de relații sexuale cu minori sub 15 ani, infracțiune pedepsită în Franța cu până la 5 ani de închisoare.

Dar părinții fetiței s-au adresat tribunalului din Pontoise, cerând schimbarea încadrării faptei. 

La audiere, avocații agresorului au precizat că acesta s-a întâlnit cu fetița într-un parc, iar de acolo ea l-a urmat voluntar în apartament, unde a consimțit să facă sex, bărbatul crezând că „fata are 17 ani”, deși ea împlinise doar 11 ani și 10 luni.

Carine Diebolt, avocata ce a reprezentat în proces victima și pe părinții ei, a declarat instanței că în acest caz nu există nicio îndoială: fetița n-a opus rezistență pentru că era stupefiată, și nu pentru că ea ar fi fost de acord cu ce i se întâmpla. „Problema consimțământului la un copil de 11 ani n-ar trebui nici măcar să se pună”, a declarat avocatul, care și-a exprimat sprijinul pentru modificarea legislației franceze în acest domeniu, scrie Le Monde.

Diebolt spune că în acest dosar există toate elementele constitutive ale infracțiunii de viol: pe lângă penetrarea sexuală, a existat și „constrângerea morală” (care rezultă din diferența de vârstă), și violență („a fost agresiv în ascensor”) și amenințare („a amenințat că-i va distruge reputația în oraș, dacă ea va povesti”).

La capătul procesului de marți, instanța a solicitat Parchetului să reîncadreze faptele la infracțiunea de viol

Aceasta este o „victorie pentru victime”, a declarat Carine Diebolt, după audiere. Procuratura va numi un judecător de instrucție și „vom avea o investigație aprofundată în acest caz”, a spus ea. 

Două asociații pentru protecția copilului s-au constituit deja părți civile în acest dosar penal care ilustrează, susțin reprezentanții asociațiilor, „deficiențele justiției franceze”. 

„Există o nevoie urgentă de prezumare a lipsei de consimțământ pentru relațiile sexuale dintre tinerii minori și majori, așa cum ea este deja în vigoare în aproape toate țările interesate de protecția copiilor lor”, au precizat  asociațiile, într-un comunicat de presă. Ele au amintit și că, din cauza „mecanismelor psihologice și neurobiologice, științific recunoscute, un copil poate să nu fie capabil să se opună (...) relației sexuale pe care un adult i-o impune”.

În noiembrie, un caz similat a provocat un alt scandal în Franța: un bărbat de 30 de ani acuzat că a violat o fetiță de 11 ani, a fost achitat de judecători. 

Guvernul francez a decis atunci să stabilească o vârstă minimă de consimțământ pentru actul sexual. Președintele Emmanuel Macron a declarat că această limită ar trebui să fie de 15 ani. 

Proiectul de lege împotriva violenței sexuale ce trebuie să stabilească acest prag este așteptat în cadrul Consiliului de Miniștri la 7 martie.

Nici în România lucrurile nu sunt clare

La noi, art. 220 din Codul Penal prevede că „raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Dacă minorul nu a împlinit vârsta de 13 ani, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Fapta este viol, conform art. 218, dacă raportul sexual a fost „săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare” și se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 12 ani, dacă victima are sub 18 ani.

Iar agresiunea sexuală adică „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare”, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani dacă victima are sub 18 ani.