ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



NU unui superstat european și centralsimului de la Bruxelles. DA unei politici europene și unei gestionări comune a imigrației. Este rețeta urmașei cancelarei germane, Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele CDU (Uniunea Creștin-Dmocrată), publicată de Die Welt am Sonntag, pentru contrastarea ascensiunii forțelor populiste și – de ce nu? – pentru a salva hegemonia Berlinului asupra continentului european, scrie evz.ro.
 
Kramp-Karrenbauer a făcut doar o primă mutare în cazul unora dintre propunerile lansate recent de președintele francez Macron, în special în ce privește reforma spațiului Schengen și întărirea sistemului de azil și imigrație. În același timp, succesoarea lui Merkel l-a pus în gardă pe Macron asupra  unei integrări forțate, care riscă să fie contraproductivă. 
„Dacă dorim ca firmele noastre europene să continue și în viitor să fie finanțate de băncile europene, trebuie să creăm o piață unică pentru acestea”. Centralismul european, statalismul european, europenizarea sistemelor sociale și a salariului minim nu vor face decât să pășim pe un drum greșit’’.
 
Teza unui superstat european a fost de mai multe ori evocată de diverși lideri UE, care au avertizată însă că aceasta riscă să fie sfârșitul UE. Viitorul cancelar german a înțeles acest lucru și susține acum legitimitatea și importanța statelor naționale: „Niciun superstat european nu satisface obiectivul unei Europe capabile să acționeze. O reîntemeiere a Europei nu poate face abstracție de statele naționale: acestea creează legitimitatea democratică și identitatea însăși’’.