ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O capră Yule din paie de 13 metri a fost distrusă într-un incendiu în cursul nopții în orașul suedez Gavle, la doar câteva ore după ce a fost inaugurată, informează thelocal.se.

Informațiile inițiale sugerează că un individ necunoscut s-a urcat pe gardul din jurul imensei construcții din paie, a stropit „capra" cu un lichid inflamabil și i-a dat foc, deși în apropiere se aflau doi agenți de securitate, informează Gefle Dagblad.

Pe un site dedicat amenajării, a fost făcută o postare cu mesajul: „Oh nu, atât de puțin timp am petrecut cu voi prieteni. Dar mă voi ridica din nou din cenușă și ne vom vedea din nou la anul!".

Este cel de al 50-lea an în care o versiune gigantică a tradiționalului simbol tradițional suedez al Crăciunului este ridicată în piața centrală din Gavle, la nord de Stockholm. Capra Yule datează din mitologia scandinavă veche, dar a devenit un element standard al celebrării Crăciunului în Suedia.

Tentativele de a da foc caprei din paie au fost și ele numeroase, aceasta fiind incendiată de două duzini de ori, prima dată în ajunul Crăciunului din 1966.

Media suedeze au prezentat imagini cu rămășițele carbonizate ale scheletului de șapte metri din lemn al caprei Yule. Organizatorii au precizat că nu vor încerca să reconstruiască o nouă capră Yule din paie în acest an.

Suedia: O angajată a unui centru de refugiați, înjunghiată mortal de un imigrant de 15 ani