ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În țara în care femeile au dispărut de pe străzi de teama imigranților și în care un înalt oficial al statului afirma după un atac jihadist sângeros „suntem o țară care răspunde atentatului cu dragostea de străini”, o tânără riscă să stea doi ani în spatele gratiilor pentru că a glumit pe seama islamului.
 
O femeie de 32 de ani din orașul Gothenburg riscă doi ani de închisoare după ce a îndrăznit să facă niște glume pe Facebook despre Islam, raportează ziarul suedez Friatider, citat de Voice of Europe.

Potrivit poliției, femeia este acuzată că s-a referit „într-un mod negativ sau amenințător la adresa unui grup de oameni”,  după ce a postat pe Facebook desene umorristice despre islam.

După ce fapta a fost raportată poliției, a fost declanșată o anchetă. Tânăra suedeză a fost interogată, ca un delincvent, și chiar a fost testată ADN. În timpul anchetei, ea și-a cerut scuze pentru că a postat acele imagini, spunând că nu are nimic împotriva musulmanilor obișnuiți, ci numai împotriva ISIS.

„Am citit foarte mult și am urmărit o serie de documentare despre Statul Islamic și modul în care ei tratează oamenii. Nu am vrut să fac rău”, a explicat tânăra, adăugând chiar că „cel mai bun prieten al meu este un musulman, așa că nu am o problemă  cu musulmanii”.
 
Justificările și scuzele nu au servit la nimic pentru că procurorul din Göteborg, Sara Toreskog, a decis că procesul împotriva tinerei trebuie să continue, iar acuzația ce i se aduce este „discursul bazat pe ură”. O infracțiune care, potrivit legislației suedeze, este pedepsită cu până la doi ani de închisoare.
 
Conform legislației suedeze privind discursul bazat pe ură, pentru ca o imagine sau o declarație să reprezinte „incitare la ură” este nevoie ca ea să amenințe sau să discrediteze persoane din cauza rasei, originii naționale sau etnice, credinței religioase sau orientării sexuale.