În țara în care femeile au dispărut de pe străzi de teama imigranților și în care un înalt oficial al statului afirma după un atac jihadist sângeros „suntem o țară care răspunde atentatului cu dragostea de străini”, o tânără riscă să stea doi ani în spatele gratiilor pentru că a glumit pe seama islamului.
 
O femeie de 32 de ani din orașul Gothenburg riscă doi ani de închisoare după ce a îndrăznit să facă niște glume pe Facebook despre Islam, raportează ziarul suedez Friatider, citat de Voice of Europe.

Potrivit poliției, femeia este acuzată că s-a referit „într-un mod negativ sau amenințător la adresa unui grup de oameni”,  după ce a postat pe Facebook desene umorristice despre islam.

După ce fapta a fost raportată poliției, a fost declanșată o anchetă. Tânăra suedeză a fost interogată, ca un delincvent, și chiar a fost testată ADN. În timpul anchetei, ea și-a cerut scuze pentru că a postat acele imagini, spunând că nu are nimic împotriva musulmanilor obișnuiți, ci numai împotriva ISIS.

„Am citit foarte mult și am urmărit o serie de documentare despre Statul Islamic și modul în care ei tratează oamenii. Nu am vrut să fac rău”, a explicat tânăra, adăugând chiar că „cel mai bun prieten al meu este un musulman, așa că nu am o problemă  cu musulmanii”.
 
Justificările și scuzele nu au servit la nimic pentru că procurorul din Göteborg, Sara Toreskog, a decis că procesul împotriva tinerei trebuie să continue, iar acuzația ce i se aduce este „discursul bazat pe ură”. O infracțiune care, potrivit legislației suedeze, este pedepsită cu până la doi ani de închisoare.
 
Conform legislației suedeze privind discursul bazat pe ură, pentru ca o imagine sau o declarație să reprezinte „incitare la ură” este nevoie ca ea să amenințe sau să discrediteze persoane din cauza rasei, originii naționale sau etnice, credinței religioase sau orientării sexuale.