Ministrul suedez pentru afaceri sociale a comparat noile măsuri ale Ungariei pentru sprijinirea familiilor cu nazismul.  În replic, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a atacat politica de migrație a țării scandinave.

Într-un mesaj pe Tweeter, Annika Strandhall, ministrul suedez al afacerilor sociale, a declarat că politicile „alarmante” ale Ungariei au fost „emanate din anii 1930”. Ea a sugerat că premierul maghiar, care încearcă să promoveze natalitatea în țara sa, prin nașterea „unor adevărați maghiari”, reprezintă  elemente ale ”populismului de dreapta care încearcă să ascundă consecințele acestor politici asupra independenței pe care femeile și-au câștigat-o”, scrie The Hungary Journal.

Un ziar suedez, Sydsvenskan, a publicat un articol cu ​​opinii similare privind noile măsuri anunțate de Budapesta. Potrivit jurnalistei suedeze Sofia Nerbrand, planul de acțiune pentru familie este ofensator pentru femei, iar „premierului Viktor Orban ar trebui să-i fie rușine după ce a spus că vrea mai mulți copii maghiari în locul imigranților”.
 
Spre deosebire de Ungaria, Suedia „ este dispusă să cheltuiască mai mulți bani pentru migranți decât pentru familii”,  a  reacționat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.
 
Printre măsuri anunțate de Budapesta se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenționate pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru cumpărarea de locuințe vechi; subvenții pentru achiziționarea de automobile; anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel puțin patru copii. Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinți (circa 31.000 de euro); o treime din datorie se va șterge la nașterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui de-al treilea copil.