ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Procurorii suedezi vor renunţa la investigaţia asupra a două din cele patru capete de acuzare formulate împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, inclusiv una pentru atac sexual. 
 
Termenele de prescripţie de 5 cinci ani pentru cele două acuzaţii împotriva lui Assange expiră joi, conform International Business Times. dar vor continua să ancheteze alegaţiile privind un posibil  viol. Assange are domiciliul în cadrul ambasadei Ecuadorului la Londra, de trei ani, pentru a evita extrădarea. 
 
Avocatul acestuia a declarat pentru BBC că este dezamăgit de decizia procurorilor. „Julien Assange doreşte să îşi cureţe imaginea, iar atunci când procurorii vor auzi versiunea sa asupra celor întâmplate vor înţelege nevinovăţia sa şi vor renunţa la acuzaţii. Aceasta nu este o situaţie favorabilă domnului Assange”, a declarat avocatul Per E. Samuelson.

În 2010, Assange, în vârstă de 44 de ani, care se află în ambasada ecuadoriană din Londra începând cu 2012, a fost acuzat de molestare sexuală şi viol de către două femei suedeze. Fondatorul Wikileaks a negat constant acuzaţiile, susţinând că raporturile sexuale cu cele două femei au fost consensuale.

În ciuda încercărilor repetate, autorităţile suedeze nu au reuşit să primească acces în ambasada Ecuadorului din Londra şi să îl interogheze pe Assange. Între timp, poliţia britanică menţine o supraveghere continuă asupra ambasadei ecuadoriene din Londra şi a promis că îl va aresta pe Assange dacă acesta păşeşte în afara clădirii. Supravegherea a costat până acum contribuabilii britanici aproximativ 19 milioane de dolari, a raportat BBC.