ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate ajutoarele militare și umanitare de până acum nu au fost suficiente. Liderul de la Kiev susține că reconstruirea Ucrainei este o „SARCINĂ a tuturor țărilor civilizate”.

Regimul ucrainean a anunțat o nouă cifră pentru planul de reconstruire a țării în urma războiului: 750 de miliarde de dolari.

Suma a fost prezentată în cadrul unei conferințe de două zile care se desfășoară în Elveția și este dedicată acestui obiectiv.

În obișnuitul său stil în care pretinde bani, arme sau ajutoare, ca și cum i s-ar cuveni de la sine, Zelenski a afirmat:

„Este o sarcină comună a întregii lumi democratice – toate țările, toate țările care pot spune că sunt civilizate.”

El a adăugat emfatic:

„Noi unim lumea democratică... Viziunea oamenilor liberi va triumfa.”

Și:

„Reconstruirea Ucrainei este cea mai mare contribuție posibilă în sprijinul păcii globale.”

Pentru că, după cum se vede, „viziunea oamenilor liberi” e a naibii de scumpă, premierul ucrainean, Denis Șmigal, a declarat că o parte din suma de 750 de miliarde ar putea fi acoperită din bunurile confiscate ale oligarhilor ruși.

Șmigal a estimat valoarea acestor bunuri la 300 până la 500 de miliarde de dolari.

Rămâne de văzut cum se va justifica din punct de vedere al dreptului internațional dispunerea după bunul plac de niște bunuri confiscate fără vreun proces și fără stabilirea unei vinovății anume a proprietarilor.

Oricât de oligarhi și de ruși ar fi ei, dreptul de proprietate ar trebui să fie sfânt în „țările civilizate”, cum le numește Zelenski.

Luna trecută, directorul Băncii Europene de Investiții, Wener Hoyer, a estimat că pentru reconstruirea Ucrainei va fi nevoie de o sumă chiar mai mare: 1,1 trilioane de dolari.

Evident, însă, că reconstrucția Ucrainei nu poate începe câtă vreme războiul face ravagii.

Iar războiul poate dura luni sau chiar ani de zile de acum încolo, după cum anunța chiar Pentagonul. .