ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Breakthrough Energy, inițiativa condusă de Bill Gates pentru a stimula inovarea în domeniul „tehnologiei climatice”, își organizează summitul inaugural săptămâna aceasta la Seattle. Marți a început programul său cu o conversație între Bill Gates și Rodi Guidero, directorul executiv al Breakthrough Energy, potrivit geekwire. 

Cei doi au făcut un bilanț al provocărilor și al progreselor înregistrate în abordarea „schimbărilor climatice” de când Gates a lansat inițiativa Breakthrough Energy, în urmă cu șapte ani, la Conferința ONU privind schimbările climatice de la Paris.

„Sunt destul de uimit cât de departe am ajuns din 2015 încoace", a declarat Gates în fața mulțimii de directori de companii, factori de decizie politică, investitori și jurnaliști.

„În 2015, sectorul privat nu era prezent .... oamenii erau de genul "bine, hai să plantăm câțiva copaci.”” , a spus el.

„Acum, sectorul privat, inclusiv emițătorii de dioxid de carbon, precum și companiile care lucrează la dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii pentru a încetini încălzirea, este „incredibil de serios", a spus Gates.

Evenimentul de trei zile cuprinde discuții cu lideri din domeniul climei, printre care Gates, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, directorul general al BlackRock, Larry Fink, și președintele Microsoft, Brad Smith. Summit-ul se desfășoară la Bell Harbor International Conference Center, pe malul mării din Seattle.

Breakthrough Energy încearcă să adopte o abordare holistică pentru schimbările climatice, sprijinind companiile și cercetătorii aflați la început de drum, întreprinderile pregătite să își implementeze tehnologiile și politicile publice din domeniu. Diferite aspecte ale efortului sunt finanțate de capital privat și de donații filantropice. Inițial, Breakthrough Energy Ventures, divizia sa de capital de risc, care a investit în 105 companii până în prezent, a fost principalul său obiectiv.

„Diversitatea ideilor bune este mult peste ceea ce mă așteptam", a declarat Gates despre inovația din acest sector.

Dar tehnologia climatică este mai dificilă și mai lentă decât ceea ce este posibil să se creeze în domeniul software, a spus Gates, care a făcut avere în calitate de co-fondator al Microsoft.

„În software totul este atât de ușor", a spus el. „Nu trebuie să construim lucruri fizice. Nu trebuie să scalăm lucruri fizice".

„Inovațiile fizice din tehnologia climatică nu urmează Legea lui Moore”, a spus Gates, care prevede o dublare a puterii de calcul la fiecare doi ani. Acestea fiind spuse, a adăugat Gates, „marile idei [climatice] sunt suficiente dacă se extind".

Un alt obstacol este doar urmărirea și percepția progresului.

„Dacă vă păstrați măsurile principale, care sunt reducerile de emisii pe termen scurt, veți fi foarte deprimați", a spus Gates. „Pentru că, în timp ce țările și chiar și companiile își stabilesc ambiții înalte pentru reducerea emisiilor de carbon, pentru mulți dintre ei, progresul a fost modest - dacă este chiar în direcția corectă.”


În orice caz, ar trebui să vă ocupați mai întâi de cele mai dificile probleme și să investiți mai mult capital în acestea, deoarece aveți acest termen limită de 2050", a declarat Gates, referindu-se la obiectivul de reducere a emisiilor de carbon la zero până la jumătatea secolului.

El a echilibrat această perspectivă cu recunoașterea faptului că problema este uriașă, menționând că „trebuie să înlocuim fiecare piesă de infrastructură dedicată să facă lucrurile în modul vechi cu o infrastructură dedicată să facă lucrurile într-un mod nou - iar acest lucru nu se întâmplă instantaneu, mai ales având în vedere amploarea uluitoare a lucrurilor".

„Dacă vă păstrați măsurile principale, care sunt reducerile de emisii pe termen scurt, veți fi foarte deprimați", a spus Gates. Pentru că, în timp ce țările și chiar și companiile își stabilesc ambiții înalte pentru reducerea emisiilor de carbon, pentru mulți dintre ei, progresul a fost modest - dacă este chiar în direcția corectă.

În cadrul summitului, Gates și-a încheiat sesiunea cu un mesaj optimist aproape incongruent pentru o audiență angajată să abordeze provocarea descurajantă a schimbărilor climatice.

„Vă mulțumim că ați crezut în această cauză", a spus el. „Ne vom distra pe cinste rezolvând această problemă.”