ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică și luni, șefii de stat și de guvern din statele G7 se reunesc în Germania, la Elmau. Vor fi dezbătute chestiuni legate de criza din Grecia și conflictul din Ucraina.
 
Zeci de mii de protestatari anti globalizare au purtat măști ale liderilor statelor G7 și au cerut măsuri de combatere a sărăciei. De asemenea, manifestanții au deniunțat Tratatul de liber schimb dintre SUA și UE, care se nogociază la Washington și Bruxelles.

Conform agendei oficiale, liderii G7 își vor confirma angajamentul de a urmări o politică externă și de securitate comună. De asemenea, vor fi abordate provocările globale în domeniile economiei, energiei și schimbărilor climatice, precum și în domeniul dezvoltării.

În chestiunea economiei, liderii vor discuta măsuri care să sprijine și să faciliteze creșterea globală, dar și chestiuni comerciale, inclusiv negocierile active și ambițioase în curs de desfășurare între membrii G7.

Summitul va aborda și problema schimbărilor climatice și a securității energetice, precum și agenda de dezvoltare pentru perioada de după 2015.

În plus, în cea de a doua zi a summitului, liderii G7 se vor reuni cu șefii de stat și de guvern din țările africane pentru a discuta modalitatea de a sprijini țările africane în eforturile lor de reformă, consolidarea păcii și securității pe continent și creșterea economică și dezvoltarea durabilă în Africa.

Summitul din Germania urmează summitului G7, desfășurat la Bruxelles în iunie 2014, fiind primul summit G7 în 16 de ani.

Inițial, un summit G8 urma să aibă loc la Soci, în Rusia, la începutul lunii iunie, în cadrul președinției ruse. Ca urmare a încălcării de către Federația Rusă a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei, liderii G7 au decis, la reuniunea lor de la Haga, din 24 martie 2014, să se reunească în schimb în cadrul G7, la Bruxelles, în perioada 4-5 iunie 2014.

De atunci, reuniunile continuă în cadrul procesului G7, până când Rusia își va schimba direcția de acțiune a politicii sale.