Legea care ar fi permis Parlamentului de la Kiev să-i demită pe șefii DNA-ului local și ai altor instituții din Procuraturii, nu va mai fi discutată de legislativ, după ce SUA, UE și Fondul Monetar Internațional și-au exprimat dezacordul cu posibila ei adoptare, informează Unian.info.

Fostul asistent adjunct pentru Rusia, Ucraina și Eurasia al Secretarului Apărării, Michael Carpenter, a spus ieri că va recomanda Guvernului SUA să taie toată asistența pe care o oferă Ucrainei dacă Parlamentul acestei țări va vota o lege care-i va permite legislativului să preia controlul asupra NABU (Direcția Națională Anti Corupție a Ucrainei) și-l va demite pe șeful acesteia, Artem Sytnyk, precizează sursa citată.

„Dacă Rada va vota să-l demită pe șeful Comitetul Anticorupție și șeful NABU, voi recomanda tăierea oricărui ajutor guvernamental, inclusiv pe domeniul securității, pentru Ucraina. Este o rușine”, a scris Carpenter pe Twitter.

În acest moment, liderii formațiunii președintelui Petro Poroșenko și ai Facțiunii Frontul Popular, au adus niște amendamente legilor care guvernează activitatea NABU astfel încât să fie adusă spre controlul Parlamentului.

Documentul propune ca Parlamentul Ucrainei să poată adopta moțiuni de cenzură împotriva șefului NABU, a Procurorului General, Procurorului general adjunct, precum și a altor instituții ale Ministerului Public din țara vecină.

De asemenea, o moțiune de cenzură asupra acestor persoane poate fi inițiată inclusiv de Președintele țării, de Guvern sau la inițiativa a cel puțin o treime din parlamentari.

O poziție asemănătoare cu a lui Michael Carpenter a avut și Fondul Monetar Internațional, care și-a exprimat „îngrijorarea” față de posibilele modificări legislative care ar afecta „independența justiției”.
 
În România, atât Ambasada SUA de la București, cât și Departamentul de Stat și-au exprimat dezacordul față de adoptarea modificării legilor justiției de către coaliția de guvernământ, considerând că ar fi afectată „lupta anticorupție”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews