ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană va apela la forța militară împotriva călăuzelor de imigranți, în cadrul operațiunii sale navale pe care o desfășoară în Marea Mediterană, au declarat luni surse europene de la Bruxelles citate de AFP.

Măsura, care urmează să fie aplicată de la începutul lunii octombrie, autorizează navele de război europene să abordeze, să inspecteze, să pună sub sechestru și să devieze rutele ambarcațiunilor suspectate că ar fi folosite de traficanți. Forțele navale europene vor putea face și la arestări, dar există o condiție: să nu intre în apele teritoriale ale Libiei.
 
La reuniunea miniștrilor de interne de luni cele 28 de state membre vor spune că sunt întrunite condițiile pentru a trece la faza a doua, în apele internaționale, a operațiunii EU Navfor Med, lansate de la sfârșitul lunii iunie în Mediterana.

Până în prezent, operațiunea – la care participă patru nave și 1.000 de oameni – se limita la monitorizarea din apele internaționale a rețelelor de traficanți care trimit, zilnic, de pe coastele libiene către Italia ambarcațiuni improvizate încărcate cu imigranți. Forța navală a UE a participat, de asemenea, la mai multe operațiuni care au permis salvarea a circa 1.500 de persoane.