ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.08/ 13:00 Suspendarea parlamentului britanic pe fondul Brexistului a creat revoltă în spațiul public.

O petiție online împotriva acestei măsuri cerută de premierul Boris Johnson a fost semnată de peste un milion de persoane. În petiția formulată de parlamentari britanici care se opun ieșirii țării din  UE fără un acord se arată că „Parlamentul nu trebuie suspendat sau dizolvat decât dacă perioada privind Articolul 50 a fost extinsă sau dacă intenția Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a fost retrasă”, arată BBC.
 
Tot miercuri seară, mai mulți oameni s-au adunat în Westminster, unde au strigat „opriți lovitura de stat” și au purtat pancarte anti-Brexit și steaguri UE. Demonstrația a început în fața Parlamentului și a continuat pe Downing Street.  Este prevăzut ca în următoarele zile să aibă loc mai multe proteste similare.
 
Știrea ințială

Regina Elisabeta a II-a a aprobat miercuri planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul, relevă o declarație a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
 
Suspendarea Parlamentului i-ar împiedica pe deputați să se opună unui Brexit fără acord, mai cu seamă având în vedere că există o majoritate în Camera Comunelor, care nu accepta această variantă de ieșire din UE. 
 
Declarația confirmă că parlamentul Regatului Unit va fi suspendat începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie.

„În această zi, Majestatea Sa a ordonat în Consiliu ca parlamentul să fie suspendat începând cu o zi care să nu fie mai devreme de luni, 9 septembrie 2019, și nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până în ziua de luni, 14 octombrie 2019'”, se arată în declarația citată de Reuters. 

Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunțată de premierul Boris Johnson, este un „scandal constituțional”, a declarat președintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP.

„Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica parlamentul să dezbată Brexitul și să-și îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru țară”, a spus Bercow.

La rândul său, liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenția premierului Boris Johnson de a extinde vacanța parlamentară până la 14 octombrie este „o faptă reprobabilă și o amenințare pentru democrația'” britanică.