ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La mai puțin de cincisprezece zile până la momentul oficial al divorțului de UE, după o serie de amânări și incertitudini, ieșirea Marii Britanii a fost stabilită pentru 31 ianuarie, pentru ora 23:00 GMT. Iar suveraniștii britanici, susținători ai Brexit-ului, vor ca clopotole bisericilor și Big Ben să se facă auzite pentru a marca un moment istoric.

Grupul Leave.EU a lansat o campanie cerând ca în acea zi clopotele bisericilor să sune: „Așa cum am făcut pentru a marca victoria aliaților în Europa în 1945, chemăm patrioții să bată clopotul bisericii lor locale, sâmbătă 1 februarie, la 9 dimineața, pentru a sărbători Noua Independență a Marii Britanii”. 

Reprezentanții bisericilor au lansat însă o declarație în care spun că nu au de gând să sprijine un act „din motive politice”, cum ar fi Brexit, subliniind că vor ignora apelul celor de la Leave.EU. „Există momente istorice în care au sunat clopotele, cum ar fi sfârșitul Războaielor Mondiale. Cu toate acestea, Central Council of Church Bell Ringers, nu acceptă, din principiu, să fie folosit din motive politice ”.

La rândul său, liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a primit miercuri aprobarea de a sărbători ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană în fața Palatului Westminster, sediul parlamentului britanic, scrie presa britanică. Peste 12.000 de persoane au solicitat deja bilete la evenimentul cu discursuri, muzică și poate chiar cu dangătele clopotului celebrului orologiu Big Ben din turnul palatului.
 
Premierul britanic, Boris Johnson, a propus marți o campanie de strângere de fonduri pentru lucrări provizorii care să permită ceasului - aflat în reparații din 2017 - să sune pe 31 ianuarie 2020 la ora 23.00 GMT, moment în care Regatul Unit va fi părăsit Uniunea Europeană, după o apartenență la familia europeană de aproape jumătate de secol.

Cu o greutate de 13.7 tone, clopotul a tăcut începând cu anul 2017, desfășurându-se lucrări de renovare a Turnului Elisabeta care-l găzduiește, acesta auzindu-se doar la evenimente importante, precum Anul Nou.

Fondurile strânse prin campanie propusă de prim-ministrul britanic vor fi utilizate pentru a instala în interiorul turnului o podea provizorie pe care va fi amplasat mecanismului clopotului.

Conform estimărilor lui Johnson, este nevoie de o sumă de aproximativ 500.000 de lire sterline pentru ca Big Ben să sune la 23.00 GMT, la 31 ianuarie.