ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Democrații și susținătorii lui Hillary Clinton nu se resemnază cu înfrângerea de marți. Ei au lansat o petiție, semnată până acum de două milioane de persoane, in care cer Colegiului Electoral să "trădeze2 si să nu îl aleagă pe Donald Trump la 19 decembrie. 
O ipoteză care poate fi luată in calcul, dar puțin probabil să fie aplicată pentru că niciodată, de-alungul istoriei SUA, destinul unui președinte nu a fost schimbat în acest mod.

O petiție online care cere Colegiului Electoral să o aleagă pe Hillary Clinton în locul lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a adunat peste două milioane de semnături, relatează agenția MIA.
"Donald Trump este nepotrivit să servească" în funcția de președinte, susține petiția. "El găsește țapi ispășitori prea mulți americani și impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoașterea unor antecedente de agresiune sexuală și lipsa totală de experiență îl fac un pericol pentru Republică".

"Secretarul Clinton a câștigat votul popular și ar trebui să fie președinte", continuă petiția. "Singurul motiv pentru care Trump 'a câștigat' este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da de fapt Casei Albă pe celălalt candidat. De ce să nu folosim această cea mai nedemocratică dintre instituțiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?".

Semnatarii petiției susțin că, în ciuda faptului că Hillary a câștigat votul popular marți, Trump a fost în cele din urmă în măsură să obțină mai multe voturi electorale, făcându-l astfel câștigător și al 45-lea președinte ales al SUA. Dar din punct de vedere tehnic, Colegiul Electoral nu votează până în 19 decembrie și electorii au puterea de a o alege pe Clinton în loc de Trump, prin urmare răsturnând "rezultatele" alegerilor.

Ce vor de fapt susținătorii lui Clinton? Ei solicită unor electori să voteze împotriva statelor lor, pentru a o face pe Hillary Clinton câștigătoare. Dar chiar dacă petiția își atinge obiectivul de trei milioane de semnături, este foarte puțin probabil ca acest Colegiu Electoral să ovoteze pe Clinton.

Din punct de vedere istoric, 99% dintre electori în Colegiul Electoral "au votat așa cum au promis" și cei care nu au făcut-o nu au influențat niciodată alegerile. După cum explică Independent Review Journal, "ultima oară când un elector a votat împotriva angajamentului său a fost în 2004, când un singur elector a votat pentru colegul în cursă al lui John Kerry, John Edwards, în loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricărui alt elector infidel în istoria americană, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor".

Conform sistemului electoral american, luni după a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reunește pentru a vota oficial. Anul acesta, data va fi 19 decembrie. Rezultatele sunt trimise apoi Senatului și citite public pe 6 ianuarie.