ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul israelian a impus o carantină de trei săptămâni, începând de vineri după-amiază, cu câteva ore înainte de Roș Hașana, anul nou evreiesc, informează AP. Prima carantină a fost impusă în Israel în perioada martie - aprilie.  Sute de israelieni au protestat la Tel Aviv joi seara împotriva noilor măsuri la nivel național impuse de guverm.
 
„Economia este în cădere liberă, oamenii își pierd locul de muncă, sunt deprimați”, a spus Yael, unul dintre manifestanții din Piața Habima, potrivit Times of Israel.

În ultimele săptămâni, în țară a fost înregistrată o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Miercuri, spre exemplu, au fost raportate peste 5.000 de noi contaminări.
Prima carantină a fost impusă în Israel în perioada martie - aprilie.

Până în prezent, aici au fost înregistrate peste 175.000 de contaminări și 1.169 de decese asociate Covid-19.
 
Cabinetul lui Benjamin Netanyahu a emis joi un set de reguli stricte. Cu puține excepții, începând de vineri după-amiază, oamenii nu se vor putea deplasa pe o rază mai mare de 500 de metri de casele lor, adunările de peste 10 persoane în interior vor fi interzise, iar școlile, restaurantele, mall-urile, saloanele de înfrumusețare și hotelurile vor fi, în mare parte, închise.

Prim-ministrul a spus că această acțiune este esențială, după ce spitalele „au ridicat steagul roșu”, în urma creșterii rapide a numărului de cazuri, scrie The Guardian. Populația a reclamat faptul că Netanyahu a repornit economia prea devreme după prima perioadă de carantină.Într-un discurs susținut miercuri seară, președintele țării, Reuven Rivlin, a recunoscut că nu a fost făcut suficient la nivel de conducere. „Ați avut încredere în noi și v-am dezamăgit”, a spus el.
 
Șeful opoziției sraeliene, Yair Lapid, a condamnat măsurile guvernului. „Este o mișcare foarte agresivă. E devastatoare pentru economie și nue  utilă în ceea ce privește oprirea epidemiei", a declarat el pentru AFP săptămâna aceasta. „Singurul motiv pentru care guvernul impune un nou blocaj este că e complet debusolat.  Nu a reușit să stăpânească complet coronavirusul".

Joi noapte, mai multe sute de oameni au protestat în Tel Aviv față de noua decizie a Guvernului. În toate părțile țării au apărut tensiuni și între grupurile religioase. Comunitățile ultra-ortodoxe, care trăiesc de regulă în cartiere sărace, simt că au fost acuzate pe nedrept de răspândirea coronavirusului, care i-a afectat în mod disproporționat.