Vaticanul a reiterat într-o scrisoare către episcopi normele în vigoare pentru a alege pâinea și vinul pentru sfânta împărtășanie, pronunțându-se împotriva azimei complet fără gluten, dar validând organismele modificate genetic (OMG).

După ce o lungă perioadă de timp preoții procurau vinul și azima (prescura) de la comunitățile religioase, „astăzi acestea se vând în supermarketuri, în alte magazine și pe internet”, relevă această scrisoare a cardinalului Robert Sarah, „ministrul” cultelor și sacramentelor, scrie Agerpres.

Azima este o turtă de aluat nedospit, coaptă de obicei sub spuză, folosită de catolici la împartășanie

Prin urmare, el a cerut episcopilor să se asigure de o „respectare absolută” a normelor canonice din partea producătorilor.

Pentru catolici, pâinea și vinul devin trupul și sângele lui Hristos în timpul oficierii mesei, dar această preschimbare a pâinii și vinului nu este valabilă decât cu produse conforme.

Pâinea trebuie să fie nedospită (fără drojdie) și din grâu curat, fabricată de persoane competente și integre. O altă cereală nu este tolerată decât în proporții foarte mici, în timp ce adăugarea de alte produse cum ar fi fructe, zahăr sau miere constituie „un abuz grav”.

Vinul trebuie să provină numai din struguri și preoții sunt invitați să-l păstreze bine pentru a nu se acri.

Pentru persoanele care nu pot absorbi pâine sau vin fermentat, episcopii pot autoriza mustul din struguri sau azimă cu conținut scăzut de gluten, dar nu 100% fără gluten, pe motiv că aceasta denaturează pâinea.

Cu toate acestea, Vaticanul a decis că materia euharistică preparată cu organisme modificate genetic ar putea fi considerată o „materie validă”, asigură scrisoarea.

Pentru a se asigura de respectarea acestor criterii, Vaticanul propune instaurarea unei autorități de control în fiecare țară.