ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Nick Sandmann, elev la o școală catolică din Kentucky, a devenit în ultimele zile subiectul central al dezbaterilor sociale și rasiale din Statele Unite, după ce presa mainstream a prezentat imagini din care reieșea că băiatul, prezent la a Marșul pentru Viață, ar fi agresat verbal un nativ american veteran. Acuzațiile au început imediat să curgă, tânărul fiind demonizat, acuzat că urăște nativii americani, in timp ce adolescenții din grupul său au fost etichetați drept catolici rasiști.

CBN News explică, intr-un articol, cum au stat, de fapt lucrurile:
 
Nick Sandmann se afla, alături de colegii lui de la liceul catolic catolic din Kentucky, la Marșul pentru Viață din  Washington DC, în timp ce Nathan Phillips, american nativ, se afla și el tot acolo, unde participa la o manifestație separată, pentru populațiile indigene.

Filmulețul întâlnirii dintre cei doi arată clar că tinerii catolici cântau și râdeau, în timp ce Phillips se apropie de cercul lui Sandmann, bătând dintr-un instrument specific indienilor. Înregistrarea a fost difuzată pe rețelele de socializare și a devenit virală, susținându-se că tinerii catolici  l-au blocat pe americanul nativ pentru a-și bate joc de el. Canalele mass-media liberale, precum CNN, s-au gândit că L-au apucat pe Dumnezeu de un picior cu acest subiect și l-au livrat imediat publicului de stânga. Alimentând astfel furia stângii, care și-a revărsat toată ura împotriva băieților, acuzați de RASISM, pentru simpul fapt că unii purtau șepci cu însemnul MAGA ("Make America Great Again"), cunoscutul sologan al președintelui Trump.

Mai mult, diocezele lor s-au lepădat de acești tineri, spunând că nu reprezintă „valorile” lor. Primarul la fel, iar școlile au pus problema exmatriculării.

La CNN s-a cerut ca adolescenții să fie identificați, demascați, denunțați, puși la stâlpul infamiei.

Dar videoclipurile în varianta completă îi arată pe tinerii catolici stând în acel loc mai mult timp, înainte ca Phillips să vină spre ei.

"Protestatarul pe care toată lumea l-a văzut în film a început să cânte la tambur în timp ce intra în mulțimea care părea că îi face loc.  N-am văzut pe nimeni să încerce să-i blocheze calea", a spus Sandmann, contrazicând acuzațiile veteranului american nativ conform cărora unul dintre tineri nu l-ar fi  lăsat să se mai miște. „Și-a fixat privirea asupra mea și s-a apropiat de mine, la doar câțiva centimetri de fața mea. Și-a cântat tot timpul la tambur”.

Sandmann, filmat în timp ce stă și zâmbește în fața americanului nativ,  spune că încearca doar să liniștească lucrurile în acel haos. El a explicat că "rămânând nemișcat și calm" credea că "ajută la dezamorsarea situației".

Nathan Phillips, fost combatant în Vietnam, ce cântă imnul unei mișcări politice autohtone în această înregistrare video, a afirmat într-o altă înregistrare că i-a auzit pe liceeni cântând „Să se construiască acest zid! Să se construiască acest zid!”, cu referire la zidul pe care Donald Trump vrea să-l înalțe la frontiera dintre SUA și Mexic.

Doar câteva publicații conservatoare au insistat asupra adevărului. Ulterior, și CNN și-a nuanțat declarațiile privind acest incident: adolescenții fuseseră agresați de adulți rasiști și abordarea lor de către nativ nu a fost adecvată. Mai mult decât atât, nativul era însoțit de alți indieni care, la rândul lor, insultau și amenințau adolescenții. Mulți dintre aceștia erau derutați și nu înțelegeau de ce s-a apropiat veteranul de ei.