ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O instanță din Bangladesh i-a condamnat la moarte pe cei 16 autori ai uciderii lui Nusrat Jahan Rafi, studenta în vârstă de 19 ani, arsă de vie pentru că l-a reclamat pe directorul institutului islamic unde învâța că a violat-o, anunță BBC.

Sentința din prima instanță a fost dată la sfârșitul unuia dintre cele mai rapide procese din istoria țării. Cei 16 autori ai crimei au spus că vor face recurs.

În martie 2019, Nusrat Jahan Femi, care învăța într-o madrassa,  o școală islamică, a fost stropită cu un lichid inflamabil și apoi a fost arsă de vie pe acoperișul instituției din Dhaka, Bangladesh. După câteva zile a murit la spitalul Medical College din Dhaka, cu arsuri pe 75% din suprafața corpului. Înainte să moară, tânăra i-a povesti fratelui mai mare detaliile cumplitului atac în care a fost  arsă de vie.

Ea a povestit că a fost chemată în biroul directorului, unde a fost violată. După ce a reușit să fugă, în loc să ascundă incidentul, așa cum fac multe fete de teama de a nu fi repudiate de familie și de societate, ea a spus totul familiei și poliției. Agentul de poliție care a preluat cazul nu a protejat-o,  filmând toată mărturia fetei. Imaginile au fost transmise pe social media, declanșând un scandal național. Cu proteste de stradă, prin care se cerea eliberarea directorului acuzat de agresiune sexuală și reținut.

Nusrat s-a întors la școală pentru a-și susține examenele din ultimul an și a fost atrasă pe acoperișul clădirii școlii. Aici a fost înconjurată de mai multe persoane mascate, inclusiv femei, care i-au cerut să-și retragă acuzația împotriva directorului Maulana Siraj Ud Doula. Pentru că a refuzat să o facă, una dintre persoane a turnat kerosen pe ea dintr-o sticlă și i-a dat foc.

Atacul a fost povestit chiar de tânără, pe patul de spital, unde a murit după cinci zile de agonie.

Forțele de ordine au arestat inițial opt ​​persoane participante la atac. Inclusiv un profesor. Șeful Biroului de Investigații, Banaj Kanti Majumdar, a declarat că mai multe persoane, inclusiv unul dintre inculpați, l-au vizitat în închisoare pe director cu câteva zile înainte de atac, presupunându-se că atunci a avut loc „comandarea” atacului.
 
Grupul pentru drepturile femeilor, Mahila Paris, susține că în primele șase luni ale anului 2019 un număr de 26 de femei au fost ucise după ce au fost agresate sexual, 592 au fost violate, 113 femei susținând că au fost violate în grup.

Acestea sunt doar cifrele raportate, existând temeri că numărul adevărat al femeilor abuzate sexual este mult mai mare.