ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Cardiff a stabilit că statuile  „bărbaților albi bătrâni și valizi” trebuie demontate sau chiar distruse, deoarece ar putea fi ofensatoare pentru populația britanică, tot mai multiculturală.

În locul statuilor proscrise ar urma să fie ridicate Memorialuri ale Diversității, informează presa britanică.

Directivele autorităților galeze, care urmează să fie finalizate peste o lună, susțin că statuile creează „percepția că realizările pe care societatea le consideră remarcabile sunt cele ale bărbaților albi puternici, mai vârstnici și valizi”.

Prin urmare, adaugă autoritățile, astfel de statui pot fi „ofensatoare pentru oamenii de astăzi, care le privesc într-o lumină diferită”, inclusiv ca „agresori care au cucerit popoare pentru a extinde Imperiul Britanic”.

Printre statuile aflate în pericol se numără, de exemplu, cele ale amiralului Horation Nelson sau generalului Arthur Wellesley, care au intrat în istorie prin victoriile lor împotriva lui Napoleon.

Interesant este că amiralul Nelson riscă să fie dărâmat deși el și-a pierdut un braț și un ochi în numeroasele lupte pe care le-a purtat. Deci nu se poate spune că era „valid”.

Ghidul la care lucrează guvernul de la Cardiff îndeamnă autoritățile locale și instituțiile culturale să „treacă la acțiune” pentru a restabili „realitatea istorică”.

El oferă soluții practice și ingenioase pentru descotorosirea de statuile incomode: acestea pot fi „puse discret în cutii sau acoperite în mod creativ cu noi opere de artă”.

Potrivit documentului, nu trebuie să scape nerevizuite nici numele de străzi sau de clădiri publice.

Curentul de distrugere a statuilor s-a extins în Marea Britanie din SUA, în vara anului 2020, odată cu protestele Black Lives Matter.

 

Pentru că vremurile pe care le trăim sunt tot mai orwelliene, iată un citat din romanul 1984:

„Toate documentele istorice au fost distruse sau falsificate, toate cărțile au fost rescrise, toate tablourile au fost repictate, toate statuile și clădirile au fost rebotezate, toate datele au fost modificate.”