ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii Bisericii Norvegiene au dat undă verde noii legi privind ceremoniile de căsătorie, care va permite homosexualilor să se căsătorească în sânul bisericii.

Cu 88 de voturi pentru și 32 impotrivă, delegații reuniți la Trondheim au hotărât crearea unei noi liturghii pentru oficierea căsătoriilor între persoane de același sex, care ar urma să fie adoptată într-un viitor sinod, în ianuarie 2017, punând astfel punct unei dezbateri care durează de peste două decenii, scrie The Local.no.

Măsura este valabilă la nivelul Bisericii evanghelice-luterane din Norvegia, dar fiecare pastor va avea dreptul de a refuza oficierea unor astfel de uniuni.

Până în prezent, căsătoria religioasă între două persoane de același sex era permisă doar în Suedia, Danemarca și în unele congregații din lumea anglo-saxonă.

Propunerea de autorizare a căsătoriilor religioase pentru cuplurile homosexuale fusese respinsă de un sinod din Norvegia în 2014, însă alegerile ecleziastice din luna septembrie 2015, soldate cu victoria facțiunii liberale, au schimbat situația. O lună mai târziu, în pofida unor divergențe de ordin personal, cei 12 episcopi au susținut în unanimitate propunerea adoptată, în cele din urmă, în aprilie 2016.