ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Argentina făcea în 2015 marea schimbare, considerată "un moment istoric", prin alegerea unui președinte de dreapta și încheierea celor 12 ani ai dinastiei soților Kirchner. Istorice sunt însă și creșterile tarifelor la apă, electricitate, transporturi și telefonie pe care guvernul neoliberal al președintelui Mauricio Macri le-a făcut în doar câteva luni.

În doar cinci luni, guvernul din Argentina, desemnat după alegerea președintelui Macri în toamna anului trecut, a realizat ceea ce promitea în campanie: "normalizarea economiei". Reușind astfel creșterea costurilor la principalele servicii publice și concedieri în masă record.

Argentinienii care s-au bucurat că reprezentantul dreptei a câștigat scrutinul prezidențial cu peste 50% din voturi, punând astfel punct celor 12 ani de conducere ai dinastiei Kirchner, s-ar putea să regrete. Pentru că, după cum scrie ziarul argentinian Pagina 12, guvernul neoliberal al lui Macri a decretat creșterea cu 500% a tarifelor la principalele servicii publice: apă, electricitate, carburanți și transporturi.

În cazul apei, cererea de creștere a tarifului a fost solicitată de compania de stat  Agua y Saneamientos Argentinos (Aysa), care, în repetate rânduri, în timpul mandatului Cristinei Fernandez de Kirchner, a insistat pentru mărirea costurilor. Dar, de fiecare dată, solicitarea sa a fost respinsă de guvernul de stânga al  fostului președinte care avea ca obiectiv principal protejarea poporului argentinian, scrie site-ul Antidiplomatico.

Sub conducerea președintelui de stânga, Nestor Kirchner (2003-2007), Argentina a rupt relațiile cu FMI și Banca Mondială, considerând că instituțiile financiare mondiale sunt co-responsabile de supra-îndatorarea țării și de falimentul celei de a 3-a economii din America Latină în 2001. 

Noul ministru argentinian al Economiei, Alfonso Prat-de Gay, a precizat pentru presă că „pentru prima oară în 15 ani, putem spune că Argentina a început cu adevărat să iasă din faliment".