ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Mesaj clar al celor 6 state fondatoare ale Uniunii Europene după Brexit: Marea Britanie să iasă cât mai repede din clubul comunitar.
 
Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să angajeze ”cât mai repede posibil” procedura de ieșire din blocul comunitar, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg).

”Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.
 
Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede ca „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituționale”.
 
Articolul este format din cinci puncte:
1. Orice stat membru se poate retrage din Uniune, in conformitate cu regulile sale constitutionale.
2. Statul membru care decide retragerea din Uniune trebuie sa anunte Consiliul European de intentiile sale. Sub coordonarea Consiliului European, Uniunea va negocia si va ajunge la un acord cu statul care doreste retragerea, tinand cont de cadrul relatiei viitoare pe care acest stat o va avea cu UE.
3. Celelalte state membre UE vor inceta sa mai considere statul respectiv ca fiind membru al Uniunii din momentul in care intelegerea dintre parti va intra in vigoare. In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere imediata, procedura de retragere se prelungeste pe o perioada de 2 ani, incepand din momentul in care statul respectiv anunta Consiliul European de intentia de retragere, pana la retragerea efectiva. Perioada de 2 ani poate fi prelungita de Consiliul European, doar daca toate celelalte state membre sunt de acord cu extinderea perioadei.
4. Reprezentantul in Consiliul European al statului membru care se retrage nu participa la dezbaterile Consiliului European sau la deciziile cu privire la situatie.
5. Daca statul respectiv doreste reintrarea in Uniune, atunci se vor activa procedurile prevazute in Articolul 49.