ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De ce sunt atât de grotești imaginile cu această Eco-Greta care urlă la liderii planetei adunați la ONU din cauza „inacțiunii lor împotriva modificărilor climatice”?

Este evident că avem de-a face cu un copil folosit în scopuri politice și financiare. Este evident că avem de-a face cu un spectacol care ne amintește de pionierii din anii 80 care ieșeau la careu în fața tovarășilor profesori și le atrăgeau atenția că trebuie să intensifice eforturile „luptei pentru pace”.

Cum ne dăm seama că e o mare punere în scenă? Imaginați-vă că în locul Eco-Gretei ar fi cineva, poate tot o fetiță de 16 ani, care ar vorbi despre un alt subiect sensibil. De pildă, despre Holocaustul mut, care a făcut victime 2 miliarde (două miliarde) de copii la nivelul întregii lumi, din anii 1980 până acum.

Imaginați-vă că în loc de pinguini și lemurieni, Eco-Greta ar vorbi despre copii, despre copiii umani. Și ar vorbi, de pildă, de cele câteva zeci de milioane de fetițe care au căzut victime avortului preferențial în India. Și despre faptul că societăți care au prejudecăți puternice împotriva fetelor sunt date peste cap de acest flagel al avortului, care produce dezechilibre în toate păturile sociale, cu efecte directe sau colaterale foarte greu de prevăzut.

Ar ajunge o astfel de Eco-Greta pe scenă la ONU? Ar putea ea să-i certe pe liderii planetei pentru Holocaustul mut? Sau pe liderii din Asia pentru genocidul împotriva fetițelor, realizat prin avort?

Dacă răspunsul este în mod evident „nu” (și este), atunci ați înțeles cum funcționează butaforia. Și ați mai înțeles că unii vor mai câștiga niște zeci de miliarde din negoțul cu „permise verzi” și din marketingul în jurul emisiilor de CO2, și niște zeci sau sute de milioane de voturi foarte populiste din istericalele făcute de Eco-Greta. Lumea se va duce în continuare de râpă, dar important este ca afacerile din jurul „salvării” ei vor merge ca unse; și că populismul „rău” al naționaliștilor/suveraniștilor UE va fi înlocuit de „populismul bun”, de culoare verde, eco-marxistă. Care are avantajul că e și mai cool decât ăla roșu: acum nu mai avem „pioniere”, avem „eco-communist-school-babes”.
 
P.S.: Cum spunea un comentator hâtru de pe Facebook, teatrul suedez a evoluat de la Greta Garbo la Greta Carbo.