ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu sunt semne de detensionare a relațiilor dintre Grecia și Turcia, unde  deasupra Mării Egee continuă să aibă loc ciocniri între aviația militară a Turciei și cea a Greciei. Zborul deasupra insulelor din Marea Egee al elicopterului premierului grec Alexis Tsipras a fost șicanat de două avioane de luptă turcești, informează presa elenă, citată de ziarul Il Giornale.

După cum a informat ziarul grec „Ekatherimini”, elicopterul militar care îi transporta pe premierul Tsipras și pe șeful de stat major al armatei Greciei, amiralul Evangelos Apostolakis zbura deasupra Mării Egee. Brusc, elicopterul premierului a fost abordat de două avioane de luptă turce care au cerut pilotului elen să-și prezinte poziția și detaliile traseului. Pilotul l-a avertizat imediat pe Tsipras, care a ordonat forțelor aeriene să intervină. Două aparate de luptă ale Greciei s-au ridicat imediat de la sol, dar până la apropierea lor, avioanele turcilor au dispărut.

Mai multe insule mai mici din Marea Egee de Est se află de mult timp în centrul unei dispute teritoriale între Atena și Ankara. În ultimele luni, au existat mai multe incidente, când avioane de luptă din cele două țări s-au confruntat în zbor, chiar dacă nu au ajuns la o ciocnire directă. 

Incidentul vine după ce, luni, premierul turc a susținut că Garda de Coastă a Turciei a dat jos un drapel grec de pe o insulă din Marea Egee, aflată într-o „zonă disputată”. Oficialii greci au respins acuzațiile și au cerut Ankarei să respecte dreptul internațional.

Tensiunile s-au accentuat între Turcia și Grecia după ce un pilot grec a murit săptămâna trecută. Aparatul de zbor în care se afla acesta s-a prăbușit la scurt timp după ce a interceptat un avion al Turciei.