ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ale Americii vor impune noi sancțiuni „majore” Iranului în încercarea de a împiedica țara să obțină arma nucleară, a declarat președintele Donald Trump, anunță BBC.
 
El a spus că presiunea economică va fi menținută cu excepția cazului în care conducerea de la Teheran își schimbă cursul. 

„Vom pune noi sancțiuni”, a declarat Trump reporterilor. „În unele cazuri ne mișcăm rapid". 

Decizia vine după ce Iranul a anunțat că ar depăși limitele agreate la nivel internațional cu privire la programul său nuclear. 

Limita stocului de uraniu a fost stabilită printr-o înțelegere cu puterile nucleare ale lumii în 2015. În schimb, sancțiuni majore au fost atunci ridicate, permițând Iranului să reia exporturile de petrol - principala sursă de venit a Guvernului. 

Însă SUA a renunțat la înțelegere anul trecut și a reinstaurat sancțiuni. Acest lucru a declanșat o criză economică în Iran, valoarea monedei ajungând la un record minim și să îndepărteze investitorii. 

În paralel,  în contextul tensiunilor dintre Washington și Teheran, deputații iranieni au scandat „Moarte Americii!”, duminică, în plină sesiune parlamentară,relatează Reuters.
 
Președintele american se lăuda cu câteva săptămâni în urmă, într-un interviu la Fox News, că i-a descurajat pe iranieni să reia sloganul popularizat de ayatolahul Rouhollah Khomeini în timpul Revoluției islamice din 1979. „Ei nu mai strigă „Moarte Americii” în ultimul timp", a afirmat Donald Trump. 

Aleșii din Majlis au intonat celebra formulă pentru a saluta un discurs al vicepreședintelui Parlamentului care denunța Statele Unite drept „adevăratul terorist mondial". 

„America este adevăratul terorist mondial care seamănă haos în țări, încredințează arme sofisticate grupurilor teroriste, provoacă insecuritate și continuă să spună: „Veniți să negociați”, a declarat Masoud Pezeshkian în deschiderea sesiunii parlamentare, transmisă în direct la radioul național. 

Riscurile unei confruntări directe între Washington și Teheran, care cresc de câteva săptămâni, au escaladat joi, după distrugerea de către Iran a unei drone americane care, potrivit Iranului, se afla în spațiul său aerian, aproape de Ormuz, ceea ce SUA contestă.