Statele Unite ale Americii vor impune noi sancțiuni „majore” Iranului în încercarea de a împiedica țara să obțină arma nucleară, a declarat președintele Donald Trump, anunță BBC.
 
El a spus că presiunea economică va fi menținută cu excepția cazului în care conducerea de la Teheran își schimbă cursul. 

„Vom pune noi sancțiuni”, a declarat Trump reporterilor. „În unele cazuri ne mișcăm rapid". 

Decizia vine după ce Iranul a anunțat că ar depăși limitele agreate la nivel internațional cu privire la programul său nuclear. 

Limita stocului de uraniu a fost stabilită printr-o înțelegere cu puterile nucleare ale lumii în 2015. În schimb, sancțiuni majore au fost atunci ridicate, permițând Iranului să reia exporturile de petrol - principala sursă de venit a Guvernului. 

Însă SUA a renunțat la înțelegere anul trecut și a reinstaurat sancțiuni. Acest lucru a declanșat o criză economică în Iran, valoarea monedei ajungând la un record minim și să îndepărteze investitorii. 

În paralel,  în contextul tensiunilor dintre Washington și Teheran, deputații iranieni au scandat „Moarte Americii!”, duminică, în plină sesiune parlamentară,relatează Reuters.
 
Președintele american se lăuda cu câteva săptămâni în urmă, într-un interviu la Fox News, că i-a descurajat pe iranieni să reia sloganul popularizat de ayatolahul Rouhollah Khomeini în timpul Revoluției islamice din 1979. „Ei nu mai strigă „Moarte Americii” în ultimul timp", a afirmat Donald Trump. 

Aleșii din Majlis au intonat celebra formulă pentru a saluta un discurs al vicepreședintelui Parlamentului care denunța Statele Unite drept „adevăratul terorist mondial". 

„America este adevăratul terorist mondial care seamănă haos în țări, încredințează arme sofisticate grupurilor teroriste, provoacă insecuritate și continuă să spună: „Veniți să negociați”, a declarat Masoud Pezeshkian în deschiderea sesiunii parlamentare, transmisă în direct la radioul național. 

Riscurile unei confruntări directe între Washington și Teheran, care cresc de câteva săptămâni, au escaladat joi, după distrugerea de către Iran a unei drone americane care, potrivit Iranului, se afla în spațiul său aerian, aproape de Ormuz, ceea ce SUA contestă. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews