ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 23 octombrie, ministrul pentru egalitate din Marea Britanie, Justine Greening a anunțat că guvernul va extinde finanțarea pentru procedurile de avort efectuate asupra femeilor cu venituri mici care călătoresc din Irlanda de Nord în Anglia și Țara Galilor. Anunțul vine în urma așa-numitului „amendament Creasy" la discursul reginei din iunie.

„Ca societate, ar trebui să sprijinim toate femeile însărcinate, în special pe cele aflate în situații dificile. Ar trebui să ne folosim resursele considerabile pentru a susține fiecare mamă și copilul ei nenăscut, pentru că ambele vieți contează", a declarat consilierul Laurence Wilkinson pentru ADF International din Londra.

„Această ultimă dezvoltare subminează în mod clar politica britanică îndelungată de neutralitate privind avortul. Cel puțin 100.000 de persoane din Irlanda de Nord trăiesc astăzi, deoarece Adunarea Irlandei de Nord a refuzat să adopte Legea avortului în 1967. În ciuda acestor evoluții pozitive, în special femeile cu venituri mici pot simții presiunea de a face întreruperi de sarcină. Procedurile de călătorie, de cazare și de avort vor fi oferite gratis, dar nu vor mai fi alocate fonduri pentru cei care vor să-și păstreze copiii. Acest lucru subminează în mod eronat suveranitatea Adunării Irlandei de Nord asupra unei chestiuni sensibile".

Ce presupune „Amendamentul Creasy"

La sfârșitul lunii iunie, ca răspuns la un amendament la discursul reginei de către deputatului laburist Stella Creasy, ministrul pentru egalitate s-a angajat să acorde finanțare pentru procedurile de avort efectuate asupra femeilor care merg din Irlanda de Nord în Anglia și Țara Galilor. Schema a fost limitată la acoperirea numai a procedurii de avort și nu a depășit acest aspect.

Acum, deputații laburiști și grupurile de lobby au făcut presiuni asupra guvernului pentru extinderea sistemului pentru a acoperi costurile de călătorie în Marea Britanie, cazarea pentru femei cu venituri mici, precum și un număr de telefon centralizat care să vizeze femeile din Irlanda de Nord.

„Dreptul internațional protejează dreptul la viață al fiecărei ființe umane. Convenția privind drepturile copilului solicită în mod special măsuri speciale de protecție și îngrijire atât înainte, cât și după naștere. Legislația Irlandei de Nord oferă protecții puternice pentru mamă și copilul ei și nu există dreptul la avort în dreptul internațional care să impună guvernului britanic introducerea unei astfel de scheme de finanțare extinse", a declarat Wilkinson.