ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 09.09/11:30 Coloana oficială în care se afla Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a fost oprită de protestatari albanezi pe șoselele care duc în satul Banja, acolo unde era următoarea oprire a liderului de la Belgrad.

Mai multe sute de albanezi au blocat toate drumurile de acces către localitatea respectivă, în care predomină sârbii. 

În jurul orelor 10:20, poliția din Kosovo a oprit coloana oficială a președintelui și au inițiat negocieri cu Vucici.

Decizia șefului de la Belgrad de a merge la Banja vine după ce autoritățile provizorii de la Priștina au anunțat partea sârbă că nu anulează vizita la Banja din motive de securitate. Forțele de menținere a păcii, KFOR și poliția locală, asistă la blocadă, dar nu intervin.

La începutul zilei, Aleksandar Vucici fusese în vizită în partea sârbă a orașului Kosovska Mitrovița, unde a donat echipament medical de ultimă oră spitalului din localitate.

 Știrea inițială


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a intrat în cursul zilei de sâmbătă pe teritoriul provinciei Kosovo și Metohia, în ciuda faptului că negocierile dintre Belgrad și Priștina față de statutul acestei regiuni sunt în impas.

Aleksandar Vucici a trecut punctul administrativ dintre Serbia centrală și Kosovo în jurul orelor 14:00, ora României și va vizita mai multe obiective din regiune, inclusiv hidrocentrala Gazivode.

„Sunt fericit că sunt aici, mă simt minunat”, a spus șeful statului sârb, acesta fiind primul lider al Belgradului care vizitează regiunea după încheierea conflictului din 1999, atunci când ONU a adus forțe de menținere a păcii în regiune. Ulterior, autoritățile de la Priștina și-au declarat independența față de Serbia, gest nerecunoscut de Belgrad și alte state ale lumii, dar sprijinit de marile puteri occidentale.

Anterior, președintele Vucici fusese avertizat de către autoritățile kosovare să nu se ducă la Gazivode, fiind în pericol de a fi arestat. De asemenea, negocierile dintre Belgrad și Priștina, intermediate de către Bruxelles, nu au mai avut loc vineri, după cum ActiveNews a anunțat la vremea respectivă.