ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Relațiile dintre Arabia Saudită și SUA au devenit tot mai tensionate, iar cei de la New York Times relatează faptul că ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir a avertizat cu privire la acest proiect de lege și a anunțat că dacă va fi aprobată, arabii vor fi nevoiți să vândă activele și afacerile pe care le dețin în SUA, în valoare de 750 de miliarde de dolari, înainte ca instanța să decidă blocarea lor, conform Știrileprotv.ro.

Oficialul sublinează și ideea că această decizie ar putea pune în pericol relațiile diplomatice și economice dintre cele două țări.

Administrația Obama face lobby în Congresul American ca acestă lege să fie respinsă, invocând dezastrul economic care ar duce la prăbușire în urma acestei decizii.

Acest proiect legislativ are ca scop stabilirea dispozițiilor privind imunitatea legală acordată statelor străine, astfel încât aceasta să nu fie aplicată în cazul statelor despre care se demonstrează în instanță că au avut legătură sau au participat la atacuri terosiste împotriva Statelor Unite ale Americii.

Cincispreze dintre cei nouăsprezece teroriști care au deturnat cele patru avioane implicate în atacurile de la 11 septembrie 2001 erau cetățeni din Arabia Saudită, însă autoritățile saudite au negat întotdeauna orice posibilă implicare în atentatele sângeroase petrecute în New York și Washington.

În urma atentatelor de la 11 septembrie, mai multe familii ale victimelor care și-au pierdut viața au intentat proces împotriva guvernului, dar procesul a fost respins după ce un judecător a decis că regatul saudit este sub protecția imunității, notează CNN.