ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană respinge ferm poziția guvernului de la Varșovia, potrivit căreia forul european nu ar avea competența de a face recomandări cu privire la funcționarea statului de drept în Polonia. O reacție dură a venit și de la Berlin, prin vocea cancelarului Angela Merkel.

Comentariile din partea executivului Uniunii vin după ce Polonia a contestat motivele de îngrijorare invocate de Bruxelles cu privire la reformele controversate din sistemul judiciar polonez.

„Am primit răspunsul guvernului polonez cu privire la recomandarea noastră din 26 iulie și îl vom studia acum cu atenție. În ceea ce privește observația pe care o faceți referitor la faptul că nu avem competență în acest domeniu, este o opinie pe care noi o respingem ferm", a spus Vanessa Mock, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană are în colimator mai multe texte, printre care cele referitoare la reformarea Curții Supreme și Consiliului Național al Magistraturii. Veto-ul neașteptat al președintelui polonez Andrzej Duda, la adresa celor două reforme, nu a fost suficient pentru a tempera îngrijorările Bruxelles-ului. De altfel, Uniunea Europeană a lansat la 29 iulie o procedură de infringement față de un al treilea text, care modifică organizarea tribunalelor de drept comun.

„Când există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept într-un stat membru, Comisia poate iniția un dialog cu acel stat, într-un cadru legal", a mai spus Vanessa Mock

Și Berlinul are o poziție similară în cazul Poloniei. Cancelarul Angela Merkel susține că nu se poate tăcea în fața atingerilor aduse statului de drept în această țară.

„Statul de drept în Polonia este un subiect serios. Principiile statului de drept sunt fundamentul cooperării în UE și tratez cu mare seriozitate ceea ce spune CE cu privire la acest subiect. Indiferent cât de mult ne-am dori să fim în relații bune cu Polonia, vecinul nostru, nu putem pur și simplu să tăcem, să nu spunem nimic doar pentru a avea liniște", a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Relațiile dintre Varșovia și Uniunea Europeană au devenit tensionate după revenirea la putere a conservatorilor naționaliști din Partidul Dreptate și Justiție. În acest an, Polonia a dezaprobat realegerea polonezului Donald Tusk, împotriva avizului negativ din partea propriei țări, la președinția Consiliului European, decizie care a fost considerată un dictat din partea Berlinului.