ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Summit-ul de la Bratislava, primul fără Marea Britanie, s-a lăsat cu scandal între premierul italian Matteo Renzi, pe de o parte, și cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, de cealaltă parte.

Renzi nu a fost deloc mulțumit de rezultatele reuniunii, motiv pentru care a ales să nu participe la conferința comună cu ceilalți doi lideri.

„Nu sunt mulțumit de concluziile întâlnirii legate de economie și migrație. Nu pot să țin conferințe de presă cu ei, atât timp cât nu le împărtățesc viziunile”, a susținut premierul italian, potrivit Reuters.

Nu se știe dacă Renzi a fost invitat la conferință sau nu, dar Le Monde a titrat că acesta ”a stricat atmosfera la final de summit”. Scandalul izbucnit a fost atât de mare încât La Repubblica a scris că între cei trei există „un război”. Jurnaliștii italieni au mai susținut că lipsa lui Renzi de la conferința comună a fost o ”umilire publică” a acestuia.

În timpul summit-ului, Renzi și Hollande ar fi avut o discuție aprinsă la finele căreia prim-ministrul italian a izbucnit: „Angela nu mă poate trata asemenea liderilor europeni care nu au ridicat un deget pentru rezolvarea problemelor economice și de migrație! Alții știu doar să asculte. Germania nu respectă regulile în materie de surplus comercial. Fără politici economice și de migrație, Europa riscă enorm!”.

Întrebat la plecare de către Hollande ce s-a întâmplat, Renzi i-a răspuns: „Francois, tu crezi că puteam să aprob un document inexistent?”.

„M-au chemat când lucrurile erau deja decise. E inacceptabil asta!”, s-a mai revoltat liderul italian.

Și Renzi a susținut o declarație de presă, singur, în care a criticat din nou compactul fiscal european și acordul cu Turcia, aspecte care sunt esențiale în viziunea lui Merkel.

La acest summit, liderii celor 27 de state și-au dat un termen de jumătate de an pentru a veni cu  „viziunea unei UE atragătoare”. Rezultatele vor fi discutate la summit-ul din martie.