ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Milioane de creștini din întreaga lume se pregătesc să întâmpine duminică seară Crăciunul, cu ochii ațintiți spre Betleem, loc al nașterii lui Iisus potrivit tradiției creștine, unde festivitățile sunt umbrite de tensiunile din jurul recunoașterii SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.  

Decizia unilaterală luată la 6 decembrie de președintele Donald Trump a suscitat manifestații aproape zilnice în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv la Betleem, în Cisiordania ocupată, unde credincioșii urmează să participe la slujba de la miezul nopții din Biserica Nașterii Domnului.
Vizitatorii străini, veniți de obicei în număr mare în preajma Crăciunului, sunt rari zilele acestea la Betleem. Din 6 decembrie zeci de grupuri și-au anulat vizitele. Un purtător de cuvânt al poliției israeliene a anunțat că unități suplimentare vor fi desfășurate la Ierusalim, pentru a facilita accesul "miilor de turiști și vizitatori".
 
Situația creștinilor din Orientul Mijlociu este grea, precum în Egipt, unde minoritatea coptă este adesea victimă a agresiunilor extremiștilor. Copții, care sărbătoresc Crăciunul la 6 ianuarie, au fost ținta mai multor atentate în ultimele luni, majoritatea revendicate de Statul Islamic. 

Și în Europa planează amenințarea jihadistă: 100.000 de efective au fost mobilizate duminică și luni în Franța pentru a asigura securitatea sărbătorilor de Crăciun, mai ales în lăcașurile de cult creștine, potrivit unei surse oficiale. 

Duminică seară, papa Francisc, șeful spiritual a 1,2 milliarde de catolici, va oficia la Bazilica Sfântul Petru slujba religioasă din Ajunul Crăciunului, la orele 20:30 GMT, înainte de tradiționalul său mesaj de binecuvântare 'Urbi et Orbi' - adresat orașului și lumii - luni de la balconul central al Vaticanului.