ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea deputaților din Camera inferioară a Parlamentului olandez a aprobat  două rezoluții  privind Genocidul armean din 1915.
 
Ambele propuneri au fost prezentate de deputatul Uniunii Creștine  Joel Voordewind, și au fost sprijinite de cele patru partide ale coaliției guvernamentale.

Parlamentul, în prima rezoluție,  recunoaște  Genocidul armean, iar în a doua prevede ca  Olanda să fie reprezentată  de un ministru la ceremonia de comemorare a victimelor Genocidului armean din aprilie  de la Erevan, Armenia.

„Nu putem nega istoria  de teama unor  sancțiuni  pentru că țara noastră găzduiește capitala dreptului  internaționale (Curtea Internațională de Justiție), așa că să nu ne temem să  facem ceea ce trebuie ”, a declarat Joel Voordewind . „Noi recunoaștem istoria și acest fapt nu este același lucru cu calomniile lansate de  Turcia la adresa Olandei” , a adăugat deputatul olandez.
 
Potrivit Turciei, evenimentele din 1915 în urma cărora aproximativ 1,5 milioane de armeni au murit în regiunea Anatolia de Est au fost cauzate de coalizarea armenilor cu rușii invadatori și implicit de revolta împotriva forțelor Imperiului Otoman.

Regimul de la Ankara susține că au existat victime de ambele tabere în timpul Primului Război Mondial și a catalogat masacrele din 1915 drept „o tragedie”. 

Relațiile dintre Olanda și Turcia s-au tensionat  după ce guvernul de la Haga  a refuzat anul trecut accesul unor miniștri turci în țară pentru a face  campanie în favoarea referendumului  ce dădea  puteri sporite  președintelui Recep Tayyip Erdogan. Recent, negocierile pentru reînnoirea acestor relații au eșuat, iar Olanda și-a  rechemat oficial ambasadorul olandez în țară.