Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit cu prim-ministrul Kazahstanului, Bakytzhan Sagintaev, și a adus un omagiu românilor - victime ale lagărelor staliniste, cu ocazia vizitei sale în această țară.

Teodor Meleșcanu efectuează, joi și vineri, o vizită în Republica Kazahstan, pentru participarea la Ziua României în cadrul expoziției internaționale „Expo 2017 Astana. Future Energy" și pentru marcarea a 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Este prima vizită bilaterală a unui ministru român de Externe în această țară după o perioadă de aproximativ 9 ani.

În prima zi a vizitei, ministrul Teodor Meleșcanu a fost primit de prim-ministrul Kazahstanului Bakytzhan Sagintaev, ocazie cu care ambele părți au exprimat interesul pentru dezvoltarea în ansamblu a relațiilor bilaterale: dialogul politic, legăturile economice, schimburile academice, culturale, educaționale și people-to-people, precum și colaborarea în cadrul instituțiilor internaționale cu accent pe sistemul ONU.

O atenție particulară a fost acordată proiectelor concrete de importanță bilaterală și regională, în special în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri, arată sursa citată.

Partea kazahă a mulțumit pentru ratificarea de către România a Acordului Consolidat de Parteneriat și Cooperare UE — Kazahstan.

De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a purtat discuții cu vicepreședintele Senatului Republicii Kazahstan, Serghei Gromov, urmărind o mai bună fructificare a posibilităților oferite de parlamentele României și R. Kazahstan, atât pe linia grupurilor de prietenie, cât și la nivelul conducerii forurilor legiuitoare. 

În partea a doua a zilei, ministrul Teodor Meleșcanu, alături de delegația română care îl însoțește în Kazahstan, s-a deplasat în Regiunea Karaganda, unde a avut întrevederi cu reprezentanți ai comunității românești și cu guvernatorul Regiunii, Yerlan Koshanov. Meleșcanu a depus o coroană de flori la Monumentul românilor, victime ale lagărelor staliniste (Monumentul de la Spassk), și a vizitat Universitatea Tehnică de Stat din Karaganda.

Prin prisma promovării limbii, culturii și valorilor românești, orașul Karaganda se evidențiază prin Lectoratul de limba română din cadrul Universității de Stat "Academician E.A. Buketov" — proiect unic în Asia Centrală, arată MAE.