ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată trecută euforia provocată de dezvăluirile din scandalul Panama Papers, care a scos la lumină zeci de nume de politicieni, implicate în schemele financiare ale celor de la Mossack Fonseca, mulți au început să se întrebe de ce pe listele respective nu apare niciun client notabil american.  Nicio bancă și nicio organizație financiară de peste Ocean. Lucru care a alimentat teoria conspirației.

De la președinți la premieri, de la sportivi sau actori cunoscuți până la foști lideri din Orientul Mijlociu, de la bănci din Franța și Austria, din Rusia până-n Brazilia sau din Australia până în Siria, nimeni și nimic nu pare să fi scăpat din anchtele jurnaliștilor care au scos la lumină  firmele offshore create de compania de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Singurul nume american care apare pe listă este cel al scriitoarei 
 Marianna Olszewski. Niciun cuvânt despre bănci din Statele Unite sau politicieni.

Acest lucru a dat naștere unor comentarii și acuzații, pe Internet, existând voci care susțin că ancheta Panama Papers este coordonată chiar de americani.


"Da, Guvernul american conduce Panama ca pe propria păpușă de stat și ar putea pune capăt corupției și fraudei internaționale din domeniul bancar imediat dacă ar vrea”, comentează un internaut la o postare pe site-ul BBC prin care se expun principalele informații din scandalul „Panama Papers”.

Alții sugerează că trebuie văzut cine sunt finanțatorii International Consortium of Investigative Journalist, rețeaua de jurnaliști care a publicat Panama Papers, și care ar fi finanțată de 
Center for Public Integrity din SUA. Printre finanțatori ar mai figura și:
 
Ford Foundation 
Carnegie Endowment 
Familia Rockefeller 
Foundation W K Kellogg
Open Society Foundation a miliardarului George Soros
 
In plus, cei care sprijină această teorie amintesc că toată presa occidentală a pus în prim plan faptul că o serie de apropiați ai președintelui Vladimir Putin se află pe listă, fiind acuzați că au spălat 2 milioane de dolari prin intermediul firmelor offshore create de compania de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Cei care se întreabă unde sunt americanii în tot acest scandal spun că ar fi vorba de o conspirație a Guvernului SUA de a-i aduce un prejudiciu de imagine lui Putin, dacă nu chiar a-l implica direct, în funcție de ceea ce va mai fi descoperit.