ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a introdus sexul neutru pe cărțile de identitate, Canada mai face un pas către egalitatea de gen. Senatorii canadieni au votat legea care modifică textul imnului național al țării lor astfel încât să facă trimitere la genul neutru, nu la persoane de sex masculin sau feminin.

Astfel, este modificată varianta în limba engleză a imnului național, pentru a înceta să mai fie discriminatorie, înlocuind cuvântul „fii” cu „noi”.

Proiectul de lege a fost aprobat cu majoritate în Camera Comunelor, în 2016, după ce alte 12 proiecte au fost depuse în acest sens. Acest proiect a fost depus în 2016 de liberalul Mauril Bélanger, care a murit în același an.

Conform noii variante, versul „Adevărata dragoste de țară domnește în fiii tăi” va fi înlocuit cu „Adevărata dragoste de țară domnește în noi toți”. 

Senatorul liberal David Wells a criticat legea, declarând:

„Până unde vom merge cu corectitudinea politică? Vom face și schimbări legate de numele lui Dumnezeu în imn? Acestea fac parte din tradițiile noastre. Putem avea o viziune de corectitudine politică, dar cred că în acel moment începem să pierdem o parte din bogăția pe care o are cultura noastră”, a spus acesta, conform torontosun.com

Versiunea în limba engleză a melodiei „O, Canada”, care nu reprezintă o traducere exactă a versiunii franceze, a fost compusă în anul 1908 de Robert Stanley Weir și a suferit modificări de-a lungul anilor. A devenit imnul național al Canadei în anul 1980.

Prim-ministrul Justin Trudeau, care a făcut din egalitatea de gen o prioritate de top a administrației sale, s-a numărat printre vocile care au apreciat decizia Senatului. „Un alt pas către egalitatea de gen”, a scris el.

Totuși, unii utilizatori ai rețelelor de socializare au fost nemulțumiți de decizia Senatului și au promis să intoneze în continuare varianta originală a imnului. „Este ridicol. Sunt ateu și tot cânt versul care include cuvântul «Dumnezeu»”, a scris un utilizator.

Proiectul a fost adoptat de Senat după ce activiști pentru egalitatea de gen, inclusiv scriitoarea Margaret Atwood și fostul prim-ministru Minister Kim Campbell, au cerut modificarea imnului.


Din 2017, Canada a început deja să tipărească documente oficiale ce includ desemnarea genului prin litera 'X'", corespunzătoare genului non-specificat, adică persoane care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin. Asta după ce, la mijlocul anului trecut, legiuitorii canadieni au validat un proiect de lege care a adăugat ”identitatea de gen și exprimarea genului" alături de rasă, religie, vârstă, sex și orientare sexuală pe lista motivelor de discriminare care sunt interzise în această țară.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews