ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul britanic The Guardian lansează teoria conform căreia președintele Vladimir Putin se folosește de huliganii ruși de la campionatul european de fotbal pentru a lansa "un război hibrid" împotriva UE.

Suporterii ruși care au creat haos la Marsilia, în timpul Campionatului European de fotbal – EURO 2016 din Franța, ar putea avea susținere din partea Kremlinului, promovând „războiul hibrid” al liderului rus Vladimir Putin, scrie The Guardian, care spune că așa cred mulți oficiali din guvernul de la Londra.
 
„Mai mulți cetățeni ruși, care au fost implicați în confruntările de la Marsilia și Lille, puteau fi reprezentanți ai „structurilor de forță” din Rusia. Se presupune că huliganismul de la EURO 2016 face parte din campania „războiului hibrid” al liderului rus Vladimir Putin. Experții britanici spun că această tactică ar fi o încercare a autorităților ruse de a-și demonstra forța în afara țării, invocând ideea că toată lumea este împotriva lor”, scrie The Guardian.

În urma violențelor din Marsilia, pe rețeaua de socializare Twitter au fost identificate mai multe conturi false care promovau ideea că fanii ruși au fost provocați de cei englezi. Mai mult, deputatul rus Igor Lebedev, care este și membru al Comitetului Executiv al federației de fotbal din Rusia, a îndemnat fanii ruși, într-un mesaj, să continue violențele.

Poliția franceză a reținut în cursul nopții de 14 spre 15 iunie patru suporteri ruși care au participat la o încăierare în orașul Lille, înainte de partida dintre selecționatele Rusiei și Slovaciei, din cadrul Grupei B.

La 16 iunie, trei suporteri ruși au fost condamnați la închisoare cu executare și au primit interdicții de acces pe teritoriul Franței, ca urmare a implicării în violențele de la Marsilia.

Uniunea Europeană de Fotbal a amenințat Rusia cu excluderea de la EURO 2016, în cazul unor noi incidente.