ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în mai multe țări din Europa fermierii blochează autostrăzile și s-au mobilizat în proteste de amploare, politicile climatice impuse de UE par a se prăbuși, scrie The Guardian, într-un editorial în care este menționată și România.  

Ursula von der Leyen a cedat săptămâna trecută în fața fermierilor nemulțumiți. Președintele Comisiei Europene, așteptată să-și anunțe candidatura pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, a anunțat retragerea de către Comisie a unui proiect de lege care propunea reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030, cerând, în schimb, organizarea a mai multor consultări.

Măsura propusă constituia un element esențial în Pactul verde european al Comisiei și în strategia sa „Farm to Fork”, care are obiectivul ca, până în 2050, să facă UE neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și agricultura mai prietenoasă cu mediul și să păstreze biodiversitatea.

Atitudinea lui Von der Leyen de a da brusc înapoi în ceea ce privește una dintre politicile sale cheie nu constituie doar o încercare de a atenua o revoltă rurală care se răspândește pe întreg continentul din cauza creșterii costurilor la combustibil, a reglementărilor de mediu împovărătoare, a reducerii prețurilor comercianților cu amănuntul și a importurilor ieftine. A fost, de asemenea, subliniază editorialistul The Guardian, „un semn că în rândul partidelor principale ale UE s-a instalat o panică tot mai mare din cauza ascensiunii aparent de neoprit a naționaliștilor [etichetați în presa dominantă ca fiind] de „extrema dreaptă”, înaintea alegerilor din iunie.”

Editorialistul de la The Guardian notează că a văzut „sondaje de opinie nepublicate realizate în ianuarie pentru Parlamentul European, care au arătat că partidele eurosceptice, suveraniste sau populiste au ajuns pe primul loc [în preferințele alegătorilor] în opt dintre cele 27 de state membre ale UE și sunt pe locul doi în încă patru. Mai mult, printre țările în care „extrema dreaptă” ar obține cele mai multe voturi sunt cele care au cele mai multe locuri în legislativ – Germania, Franța, Italia, Polonia, România și Olanda.”

În Olanda, nemulțumirea fermierilor față de reducerea emisiilor de azot a dus la creșterea bruscă a popularității Mișcării Cetățenești a Fermierilor, un partid care a câștigat cele mai multe voturi la alegerile regionale din martie anul trecut. De atunci, mulți dintre acești votanți s-au orientat către Partidul Libertății al lui [Geert] Wilders, care a ajuns pe primul loc în sondaje la alegerile generale din noiembrie și a câștigat mai mult teren de atunci.

Sondajele recente arată că ecologiștii se află în colaps și vor pierde până la o treime din cele 72 de locuri în legislatura formată din 720 de membri.