ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O investigație a cotidianului The Guardian arată că OMS și unele guverne au modificat politici în cazul Covid-19 pe baza unor date suspecte. Compania de analizare a datelor medicale Surgisphere din SUA etse cea care ar fi furnizat date pentru numeroase studii despre Covid-19, dar până acum nu a putut explica sursele ori metodologia.

Organizația Mondială a Sănătății și guvernele unor țări au modificat politici și tratamente în cazul coronavirusului pe baza datelor eronate furnizate de o firmă de analize puțin cunoscută din SUA, situație care generează dubii și asupra studiilor unor reviste prestigioase, potrivit The Guardian, transmite Mediafax.O investigație efectuată de cotidianul The Guardian relevă că firma de analizare a datelor medicale Surgisphere, cu sediul în SUA, printre angajații căreia figurează un scriitor de literatură științifico-fantastică și un model pentru conținut destinat adulților, a furnizat date pentru numeroase studii despre Covid-19, dar până acum nu a putut explica în mod adecvat sursele datelor ori metodologia.

Datele pe care compania pretindea că le-a obținut de la peste o mie de spitale din întreaga lume au format baza unor articole științifice care au condus la modificări ale politicilor privind tratamentele în cazul Covid-19 în țări latino-americane. De asemenea, datele au condus la decizia OMS și a unor institute de cercetare din diverse țări de oprire a testelor cu medicamentul controversat hidroxiclorochină. Miercuri, OMS a anunțat că testele vor fi reluate.

Două dintre principalele publicații medicale din lume - The Lancet și New England Journal of Medicine - au publicat studii elaborate pe baza datelor furnizate de firma de analizare a datelor medicale Surgisphere. Printre autorii analizelor se numără directorul companiei, Sapan Desai.

La solicitarea cotidianului The Guardian, revista The Lancet a exprimat "preocupare" privind un studiu publicat. Publicația New England Journal of Medicine a emis o poziție similară.

Un audit independent asupra provenienței și validității datelor a fost comandat de autori neafiliați companiei Surgisphere, în contextul "preocupărilor generate asupra credibilității bazei de date".

Principalele informații depistate prin investigația cotidianului The Guardian:
- verificările efectuate în materiale publice sugerează că despre angajați ai companiei Surgisphere sunt doar puține date ori niciuna, neavând nici pregătire științifică;
- pagina de LinkedIn a companiei are mai puțin de 100 de persoane care urmăresc conținutul, iar săptămâna trecută prezenta șase angajați. Miercuri, lista a fost redusă la trei angajați;
- deși Surgisphere susține că deține una dintre cele mai mari baze de date despre spitale din lume, aproape că nu are deloc prezență online;
- până luni, secțiunea de "contacte" a site-ului Surgisphere direcționa mesajele către o platformă WordPress a unui site de criptomonede, generând dubii asupra posibilității spitalelor de a se alătura bazei de date;
- Sapan Desai figurează în trei procese de malpraxis medical, care nu au legătură cu baza de date a Surgisphere. Desai a catalogat acuzațiile care i-au fost aduse drept "nefondate";
- în anul 2008, Desai a lansat o campanie pentru colectarea de fonduri pe site-ul Indiegogo, promovând ceea ce a numit drept "un dispozitiv portabil de amplificare cognitivă de viitoare generație care poate ajuta la realizarea a ceea ce nu se credea a fi vreodată posibil"; dispozitivul nu a fost realizat;
- pagina de Wikipedia a lui Sapan Desai a fost ștearsă după adresarea întrebărilor referitoare la Surgisphere.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri după-amiază reluarea testelor la nivel global cu hidroxiclorochină, după ce comisia proprie de monitorizare a siguranței datelor nu a depistat creșterea riscurilor mortale pentru pacienții care primesc tratamentul.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a declarat că toate elementele testului "Solidaritate", prin care sunt examinate o serie de potențiale tratamente anti-Covid-19, vor continua. Până acum, peste 3.500 de pacienți au fost recrutați pentru aceste teste, în 35 de țări.