ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciile secrete americane investighează posibila finanțare, de către Rusia, a unor partide eurosceptice din Europa, cu scopul de a mina unitatea europeană. Informația a fost dezvăluită de cotidianul britanic The Telegraph, care  citează surse din guvernul de la Londra.

După cum scrie ziarul britanic, printre partidele suspectate că ar fi finanțate de Rusia se numără Frontul Național, din Franța, Zori Aurii din Greci și Liga Nordului din Italia.

The Telegraph susține că de această anchetă s-ar ocupa chiar șeful spionajului american, James Clapper, sarcină care i-a fost dată direct de Congresul SUA. De ce se tem americanii? În primul rând pentru că, scrie sursa citată, acțiunea Kremlinului, de destabilizare a Bruxelles-ului, poate avea consecințe negative asupra Alianței Nord Atlantice. În plus, Washington-ul se teme că UE ar putea revoca sancțiunile impuse Rusiei de Occident după anexarea Crimeii.

The Telegraph susține că ar fi avut acces la un raport care face referire la operațiuni ale Rusiei in Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Republica Cehă. CIA vrea să  afle acum dacă aceste "operațiuni" ar fi constat și în finanțarea unor partide eurosceptice din statele respective și care ar fi fost acele formațiuni. Mai ales după ce presa occidentală a scris anul trecut că Frontul Național, al lui Marine Le Pen, ar fi primit de la o bancă rusească un împrumut "suspect" de 9 milioane de euro.
 
Suspect a părut americanilor și faptul că postul Russia Today, care transmite în limba engleză, a acordat o atenție fără precedent alegerii liderilor laburiștilor din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, cunoscut pentru atacurile sale la adresa politicii de austeritate a Bruxelles-ului.