ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic Theresa May intenționează să declanșeze procedura de divorț de UE fără acordul Parlamentului, potrivit The Telegraph.

"Potrivit surselor noastre, pentru că doamna May crede că Brexit înseamnă Brexit, nu le va da oponenților posibilitatea să oprească retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană", scrie The Telegraph.

O sursă din Downing Street a venit să precizeze pentru aceeași publicație că "premierul a fost foarte clar că publicul britanic a votat și va merge mai departe pentru îndeplinirea sarcinii Brexit".

Theresa May a consultat specialiști guvernamentali în drept, care au confirmat că premierul are puterea executivă pentru a invoca articolul 50 și pentru a începe procesul formal de ieșire din Uniunea Europeană, fără un vot în Parlament.

Decizia Theresei May ar fi o lovitură puternică pentru adepții rămânerii în Uniunea Europeană, care sperau să folosească Parlamentul pentru a întârzia sau chiar opri Brexitul.

Înalta Curte de Justiție de la Londra trebuie să decidă în octombrie dacă Theresa May poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care să lanseze procedura de divorț de UE fără un vot prealabil în Parlament, potrivi tvr.ro

May a declarat în mai multe rânduri că nu va evoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona înainte de sfârșitul acestui an.